Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Adózási aktualitások

2017. december 13.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a 2017. szeptember 15-ig esedékes kommunális és gépjármű adó befizetésekről szóló értesítőket, csekkeket augusztus hónapban minden budakalászi iparűzési adóalany valamint ingatlan- és gépjármű tulajdonos részére postán megküldtük.

A lejárt adótartozásokra a végrehajtási eljárásokat az Adó Iroda elindította.

Általános tudnivalók

  • Gépjárműadó (teljesítményadó)

Az adó alanya egész évben az a magánszemély vagy vállalkozás, aki/amely a járműnyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Több üzembentartó esetén az adó alanya az, akinek/amelynek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.

A gépjárműadót azon Önkormányzat felé kell egész évben megfizetni, ahol az üzembentartó állandó lakhellyel/székhellyel rendelkezik.

Gépjármű tulajdonjogában illetve üzembentartó változás esetén, az eladónak 8 napon belül, a vevőnek 15 napon belül kell bejelenteni az illetékes hatóságnál (okmányiroda, kormányablak).

Ha valaki év közben új autót helyezett forgalomba illetve használt autót kivont a forgalomból vagy visszahelyezte azt illetve forgalomból kivont autót vásárolt, akkor időarányosan állapítják meg az adót a Belügyminisztérium Járműnyilvántartása alapján.

 

  • Kommunális adó

Az adó alanya egész évben az a személy, aki Budakalász város belterületén elhelyezkedő ingatlan tulajdonosa, továbbá a földhivatali nyilvántartásban felépítménnyel rendelkező külterület ingatlan tulajdonosa. Az ingatlan tulajdonjogában bekövetkezett változást kérjük minden esetben jelezzék az adóiroda munkatársai felé. A kommunális adó kötelezettség az év első napján keletkezik, egész évre szól, időarányos adó megállapítás nincs.