Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Ahol nem jön a kutyára dér

2018. szeptember 03.

Életképek a szentendrei gyepmesteri telepről

Budakalászon gyakran fognak be kóbor kutyát.

A jól működő rendszernek köszönhetően a bejelentést követően jellemzően rövid időn belül az Önkormányzati Rendészek gondoskodnak az eb befogásáról, chipjének leolvasásáról. Ha ez adatok hiányában nem megvalósítható, végső esetben értesítik a gyepmestert, Tolnai Józsefet, aki ellátás után a szentendrei gyepmesteri telepre szállítja az állatot.

Tolnai József és csapata a Dunakanyar budai oldalán végez gyepmesteri tevékenységet. Három nagyobb város, Budakalász, Pomáz, és Szentendre, továbbá Leányfalu, Tahi, Visegrád, Pilisszentászló és az egész Szentendrei-sziget községei képezik az ellátási területüket.

Évente körülbelül 150 kutya kerül be, amelyek közül egyetlenegyet sem altatnak el. A kutyák nagy része német állatvédő partnerek segítségével talál szerető otthonra, kisebbik részük pedig itthon, oltva, ivartalanítva, esetenként mikrochippel ellátva kerül új gazdához. Tolnai József és munkatársai nagy figyelmet fordítanak az eredeti gazda felkutatására, akiket újsághirdetés, plakátok és az internet segítségével próbálnak felkutatni. Ebben jó együttműködés alakult ki a Budakalászi Önkormányzat mellett más magyarországi állatvédő, fajtamentő szervezettel is.

Józsefék sok segítséget kapnak Németországban élő támogatójuktól, akinek köszönhetően felépülhetett a kennelsort védő előtető, kutyaházak, kifutók, és padlófűtéses, csempézett beteg-kennel is létesült a beteg kutyák számára.

Idei, Budakalászra vonatkozó kimutatásuk szerint eddig 13 elkóborolt és befogott kutyát váltott ki a gazdája. Két nagyon rossz állapotú, sérült kutya sajnos elpusztult. Hat állatot külföldre adtak örökbe, további hármat Magyarországon. Jelenleg négy, budakalászi területen befogott, és örökbe fogadható kutyájuk van. Közülük kettő iránt van érdeklődés, így ők a közeljövőben új gazdáikhoz kerülhetnek. A másik két kutyát hamarosan olvasóinknak is bemutatjuk, segítve új otthonra találásukat.

A kutyákról érdeklődni Tolnai József gyepmesternél a + 36 (20) 931 6948-as telefonszámon lehet.

A kóbor kutyák ügyében a Rendészet munkatársait célszerű keresni a +36 (70) 314 6104-es telefonszámon. A kék egyenruhásoknál chipleolvasó és a befogáshoz póráz is rendelkezésre áll.

A gyepmesteri telep Szentendrén, a Szentlászlói út külterületi részé található (a Szentendre vége táblánál jobbra kell fordulni).  Nyitvatartási ideje: Hétfőtől-péntekig 9 -13 óra között, hétvégén megbeszélés szerint.