Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Ahol találkozik a kellemes a hasznossal: Kapocs Közösségi Ruhatár

2023. november 08.

Aki számára fontos a divat, a minőség, a kellemes környezet és a Földünk védelme, az nem mehet el a Pomázi úton anélkül, hogy be ne térne a Kapocs Közösségi Ruhatárba. A hangulatos second hand ruhabutik júliusban nyílt meg, azóta folyamatosan csábítja egyre növekvő vevőkörét. Dr. Gerlai Gabriella, az üzlet egyik tulajdonosa mesélt nekünk a fenntartható üzleti modelljükről.

Fotók: Hartl-Nagy Tamás

Vagány ruhadarabok, egyedi cipők, minőségi márkák rendezett sorokban. Két kényelmes fotel, ahol bármikor jó megpihenni, csacsogni egy kicsit egy-egy ismerőssel vagy az eladókkal, közben próbálgatni, válogatni, megnézni mi az, ami valóban a mi szekrényünkbe való. A kellemes környezet, jó társaság és a vásárlás mellett azonban azért is érdemes a Kapocsban beszerezni a ruháinkat, mert ezzel a környezetünket is óvjuk.

Fast fashion és környezetszennyezés

A fast fashion (gyors divat) célja, hogy minél gyorsabban és olcsóbban hozzák az üzletek polcaira a legfrissebb divattrendeket. Az olcsó tömeggyártás eredménye azonban az lett, hogy az alacsony bérű munkaerő kizsákmányolásával silány minőségben dobnak piacra olyan termékeket, amik gyakran csak pár hétig használhatók. Ez azonban a fogyasztói társadalmat sajnos folyamatos vásárlásra ösztönzi, ami a termelés megnövekedett mértékének és a nagy mennyiségű ruhahulladéknak köszönhetően erőteljesen ráterheli az ökológiai lábnyomát a Földünkre. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint a 2020-ban a textilipar volt a harmadik legnagyobb víz– és földfelhasználó. Abban az évben egy-egy uniós polgár esetében átlagosan kilenc köbméter vízre, 400 négyzetméter földre és 391 kilogramm nyersanyagra volt szükség a ruhák és cipők előállításához. Emellett a vízszennyezés 20%-ért és a szén-dioxid-kibocsátás 10%-ért is a textilgyártás a felelős.

Mit jelent a közösségi ruhatár?

A közösségi ruhatár egy olyan ruhagyűjtő állomás, ami abból a feltételezésből indul ki, hogy a már meglévő erőforrások sokkal nagyobb mértékben fedezik a közösség igényeit, mint ahogy mi azt gondolnánk. Olyan sok felesleges tárgy – ami a Kapocs esetében női ruha és kiegészítő – halmozódik fel a háztartásokban, amit még bőven lehet használni, ha a körforgásba visszabocsátásukkal  új tulajdonost találunk nekik. Ha olyan ruháink vannak, amire már nincs szükség, de használható állapotúak, akkor pénzben, energiában és környezetterhelésben is sokat megtakaríthatunk, ha továbbadjuk őket. A Kapocsba helyi vásárlók hozzák be a jó állapotú, nem használt, meggondolatlanul vásárolt, esetleg méretben nem megfelelő ruháikat, cipőiket, amiből felépül a butik árukészlete. A behozott ruhákért levásárolható kedvezménypontokat adnak, ezek felhasználásával a kiírt árak feléért vásárolhatunk jó minőségű és állapotú, divatos ruhákat. A kalásziaknak így nem kell elmenni egy plázába a városba, megspórolható az út; az autó károsanyag kibocsátása vagy az útiköltség és nem utolsó sorban az idő. Egy település közösségi ruhatára egy olyan helyi gyűjtőerő, ami közösséget is alakít. Miközben nyersanyagot és energiát spórolunk a Földnek, kialakul egy közösségi tér elsősorban nőknek, ahol kapcsolódni tudnak egymáshoz. Sokkal fenntarthatóbb és barátságosabb gyakorlatot kínál, mint egy átlagos ruhaüzlet.

Kicsit olyan ez, mintha egy kibővített barátnős ruhacsere lenne azzal a különbséggel, hogy hozzáadunk egy szolgáltatást; a ruhákat átvesszük, rendszerezzük, ami kifogástalan, azt eladjuk, ami még hordható, de nem teljesen újszerű, azt adománycsomagokba rendezzük, ami nem alkalmas viselésre, azokat leselejtezzük.

A Kapocs Közösségi Ruhatár megálmodója három anyuka, akik azon túl, hogy szerettek volna egy helyi munkahelyet, ahonnan könnyen tudták óvodába, iskolába vinni a gyerekeiket, szívügyüknek tekintették a környezetvédelmet is. Szöllősi-Simon Gyöngyi ruhaipari mérnök, emellett stílus– és színtanácsadó, valamint személyi stylist, Pákozdi-Nagy Lilla kereskedelmi főiskolát végzett, dr. Gerlai Gabriella pedig jogászként dolgozott korábban. Első üzletüket Solymáron nyitották meg 2020 márciusában. A pandémia miatt az indulás nehézségekbe ütközött, ám hamar kiderült, hogy van kereslet a minőségi, újszerű állapotban lévő, másodkézből megvett ruhadarabokra. Ahogy beindult a butik, az is világossá vált a tulajdonosoknak, hogy egy jól működő üzleti modellről van szó. 2023-ra annyi hibátlan, jó minőségű ruha halmozódott fel, hogy megfordult a fejükben, hogy új üzletet nyitnak. Közben egyre több barátjuk jelezte, hogy szívesen dolgoznának a Kapocsban, ami megerősítette bennük az elhatározást. A helyválasztásuk Budakalászra esett, mert településünk volt az a hely, ahonnan már nem jártak át Solymárra vásárolni az emberek. 2023. júliusában a Pomázi út 2. szám alatt megnyitott a budakalászi butik is.

Itt nagyon kedvesek és nyitottak az emberek, nagy örömmel foga dott mindenki, aki eddig ellátogatott hozzánk. A nyári uborkaszezon ellenére egész jó forgalmat tapasztalunk, jönnek hozzánk Pomázról és Szentendréről is a vásárlók. Jó lenne, ha tudnánk itt is alakítani a fogyasztói szokásokon. Solymáron már több alkalommal látom a ruháimat az utcán másokon és szeretnénk ezt a fenntartható modellt itt, Budakalászon is terjeszteni. – mesélte Gabi a nyitás utáni első hónapokról.

Stílus és divattanácsadás A tudatos öltözködés fontos része, hogy ne hirtelen ötlettől vezérelve vásároljuk meg azt a ruhadarabot, ami épp megtetszik shoppingolás közben. Figyelembe kell venni, mi az, ami jól áll a testalkatunkhoz, színeinkhez, személyiségünkhöz, de az is fontos, hogy passzoljon az új szerzeményünk a már meglévő ruhadarabjainkhoz is. Ebben nagyon sok segítséget kaphatunk egy hozzáértő szakembertől, eladótól. A tudatos vásárlással sokat lehet spórolni, mert rengeteg felesleges pénzköltéstől óvja meg a vevőket.

A Kapocs Közösségi Ruhatárban számíthatunk a segítségre, hiszen alapszinten minden butikos segít abban, hogy mindenki elégedett legyen a vásárolt termékkel. A szakemberrel történő divat–, stílus– és színtanácsadás alkalmával érdekes élmény meglátnunk magunkat egy hozzáértő személy szemével. Ha szakember meglátásait figyelembe véve, az általa javasoltak megfontolásával öltözködünk, az bizonyos helyzetekben magabiztosságot kölcsönözhet, a szakértő szem rólunk alkotott képe pedig jó önismereti szempontokat adhat. Az öltözködéssel kommunikálni tudunk, egy fajta önkifejezés az is, mit veszünk fel reggelente. A szakember abban is segít, hogy ráismerjünk, mit fejezünk ki magunkról az öltözködésünkön keresztül – elvégre ha nem magunkat tükrözzük, az megtéveszthet másokat és más reakciókat kaphatunk, mint amire számítunk. A testalkatváltozáson keresztülment embereknek is segíthet a tanácsadás, valamint azoknak a nőknek, akik minden reggel tanácstalanul nyitják ki a szekrényüket és nem tudják, mit vegyenek fel abból, amit látnak.

Gulyás Rita

Az interjú megjelent a Budakalászi Hírmondó októberi számában.