Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. április 12. hétfő | Gyula napja

Hírek

 

Aláírták a vasútsori óvoda építését érintő együttműködési megállapodást

2021. április 07.

Papírforma szerint is létrejött a megállapodás Budakalász Város Önkormányzata és a Katolikus Egyház között a Vasút sori óvoda építését és működtetését illetően.

Amint arról korábban már hírt adtunk, Budakalász Város Önkormányzata és a Katolikus Egyház együttműködésében négycsoportos óvoda létesül a Vasút soron, a korábbi ovi telkén és az azzal szomszédos területeken.

Ennek értelmében a korábbi tervekhez – vagyis a 2016-ban benyújtott és költséghatékonysági okokra hivatkozva elutasított pályázathoz – képest jóval tágasabb területen valósulhat meg az intézmény. Az együttműködési megállapodás értelmében legkésőbb 2023. szeptember 1-jén megnyílhat az új óvoda. Az intézmény elsősorban a Budakalászon lakó, vagy budakalászi tartózkodási hellyel rendelkező óvodáskorú gyermekek számára biztosít felvételt, óvodai nevelést. Nem körzetes óvoda lesz: a település teljes területéről fogadja a jelentkezőket. A gyermekek felvétele során a római katolikus vagy más vallás gyakorlása nem feltétel, az egyetlen kitétel, hogy a jelentkezőknek az intézmény házirendjét és pedagógiai programját kell elfogadniuk.

Az óvoda építését az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye finanszírozza, az építkezésre jelenleg elkülönített forrás 638 millió forint. Az egyház intézményfenntartásra szakosodott szervezete (EKIF) határozatlan időre, de legalább 15 évre vállalja az intézmény működtetését. Az épületet befogadó telket az önkormányzat bocsátja rendelkezésre az önkormányzati feladat hosszú távú átvállalásáért cserébe (erre az önkormányzati törvény biztosít lehetőséget), a telek tulajdonosa a plébánia lesz. A helyi egyházközség az óvoda játszó- és sportudvara részére területet és átjárási lehetőséget biztosít a plébániakertben. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, vagy a fenntartási kötelezettség nem teljesül, az Önkormányzat visszakapja a telket, vagy a telek aktuális piaci értékének megfelelő kompenzációra jogosul.