Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Allergiás sokk elleni injekciók a kalászi gyerekek biztonsága érdekében

2022. augusztus 29.

A minél egyszerűbb használat érdekében az EpiPen Junior injekciók előre töltött tollakban állnak rendelkezésre arra az esetre, ha rovarcsípés,  étel vagy egyéb más kiváltó okok miatt  súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) miatt sürgős beavatkozásra lenne szükség. A város által fenntartott intézményekbe járó bölcsődések és óvodások biztonsága érdekében mindenhol két-két egység sürgősségi injekció lesz az ilyen esetekre.

A budakalászi gyermekorvosokkal együttműködve az óvodapedagógusok és a bölcsődei kisgyermek gondozók rövid képzés után képesek lesznek az életmentő injekciók beadására. Az injekció hatóanyaga az adrenalin, amely közvetlenül a szív és keringési, valamint a légzési rendszerre fejti ki a hatását. Kivédi az anafilaxia esetlegesen halálos kimenetelű hatásait, mivel gyorsan összehúzza az ereket, a tüdő izmainak ellazításával javítja a légzést, csökkenti a duzzadást és serkenti a szívverést. Allergiás vészhelyzetben az Epipen Junior alkalmazásának nincsen ismert ellenjavallata.

A Váci Tankerület tájékoztatása alapján rövidesen a kalászi iskolákba is eljutnak ugyanezek a készítmények, így az összehangolt beszerzéssel a következő tanévben minden budakalászi oktatási-nevelési intézményben rendelkezésre állnak majd az EpiPen injekciók.

fotó: nlc.hu