Almaszüret a Budai úton
2021. november 04.
A nagy múltú Schieszl Vendéglő és Borház minden ősszel csoportokat fogad a budakalászi óvodákból, iskolákból, hogy a gyerekek testközelből lássák a gyümölcslé készítés fortélyait. Az almalé esetében a szabolcsi almaszüret a Budai úti feldolgozóüzemben folytatódik. Ezekben a napokban 7-8 tonna jórészt Idared, kisebb részt Golden almát dolgoznak fel. Schieszl Konrád az eljárást részletesen el is magyarázza: a mosás, aprítás és préselés után mindenféle adalék, tartósító szer, cukrozás és hígítás nélkül, pasztörizálás után kerül tartályba a kipréselt nedű, amelyet később palackoznak. A szabolcsi almákból évente 5000 palack almalé készül. Ma délelőtt a Kalász Suli tanulói érkeztek a feldolgozóüzembe és részt vettek az almalé készítésben, amit utána meg is kóstoltak.