Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 23. kedd | Lenke napja

Hírek

 

Egy éves a budakalászi Alzheimer Café

2023. szeptember 13.

1994-óta szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja, aminek előestéjén, szeptember 20-án 17:00-tól a Faluház Dísztermében lesz a már egy éves budakalászi Alzheimer Café soron következő alkalma. A vendégelőadónk Haskóné Alker Annamária, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény intézményvezetője lesz.

A rendezvénysorozat nevét adó Alzheimer-kór a leggyakoribb demenciát kiváltó betegség. 1906-ban diagnosztizálták, napjainkban pedig egyre több családot érint. A WHO szerint 2010-ben Európa felnőtt lakosságának 27%-a, 133 millió ember szenvedett valamilyen mentális zavarban. A mentális zavarok statisztikái bizonytalan adatok, mert a pszichológiai-pszichiátriai segítségnyújtás igénybevétele Magyarország lakosságát tekintve sem kiegyensúlyozott. Elég csak arra gondolni, hogy a pszichológusok vendégei jobbára azok, akik a terápiát meg tudják fizetni, a legkitettebbek, mint például a hajléktalanok, ilyen jellegű egészségügyi segítségre csak karitatív szervezeteken keresztül számíthatnak.

Az Alzheimer Café alkalmait a kezdetektől nagy érdeklődés kíséri.

A demencia elsősorban az időseket érinti. Alzheimer-kórban valamivel gyakrabban betegszenek meg nők, de abba is érdemes belegondolni, hogy a születéskor várható élettartam nemenként eltérő, a 90 évet betöltött emberek 77%-a nő. Fontos adat továbbá, hogy Magyarországon 2001 óta a lakosság átlagéletkora közel négy évvel emelkedett.

A diagnosztika folyamatosan fejlődik, így egyre több diagnózist állítana fel, tehát a betegségtől függetlenül is nő az Alzheimer-kór előfordulásának száma. Nagyon fontos azt megértenünk, hogy a demencia betegség. Ugyanúgy, mint ahogy a keringési rendszer vagy az emésztőszervrendszer, úgy a központi idegrendszer is megbetegedhet. Külön kell választanunk az idős kort és a betegséget, ugyanis nem azért vannak valakinek mentális problémái, mert idős, hanem mert beteg. Az időseket érintő előítéletek lebontásához és a szégyenérzet felszámolásához fontos lépés a demenciáról való nyílt beszéd kialakítása, ugyanis pontosan úgy, ahogy egyre többet beszélünk a rasszizmusról vagy a nőket érő hátrányos megkülönböztetésről, nem mehetünk el szó nélkül az időseket nap mint nap érő előítéletek mellett sem.

Az Alzheimer Café védnöke dr. Göbl Richárd polgármester

Balogh Csaba képviselő tavaly szeptemberben szervezte meg az első budakalászi Alzheimer Cafét, aminek köszönhetően sok, az idősgondozásban magára maradt kalászi talált közösségre. Az eseménysorozat ötletgazdájával és szervezőjével beszélgettünk.

Egy éve, 2022. szeptember 14-én teljesen megtelt a Faluház díszterme, az Ön kezdeményezésére és szervezésében elindult a budakalászi Alzheimer Café. Honnan jött az ötlet, mi volt a motiváció?

Világszerte ötvenmilliósra becsülik a demencia előfordulását, de harminc éven belül száz millióra emelkedhet a betegek száma. A legkülönbözőbb becslések vannak arra vonatkozóan, hogy hazánkban hány Alzheimer-kórban szenvedő beteg él, az biztos, hogy százezres nagyságrendről beszélhetünk. A 2022. szeptember 14-én útjára indult budakalászi Alzheimer Café a nemcsak világszinten, de sajnos hazánkban, valamint szűkebb lakókörnyezetünkben is egy egyre erősödő tendencia eredményeként jött létre. A kognitív funkciók romlása következtében létrejövő demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő betegek mindennapi ápolásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel próbál segíteni az immár egy éves születésnapját ünneplő rendezvény.

A budakalászi Alzheimer Café szervezője Balogh Csaba képviselő

A demencia területének hazai szaktekintélyei, illetve egy dokumentumfilm rendezője érkezett az eseményekre. Milyen szempontok szerint állt össze a koncepció?

Kezdetektől fogva erős szakmaiság jellemzi az Alzheimer Café rendezvénysorozatot. Szakmájukban tekintélyt és hírnevet szerzett egészségügyi szakemberek, orvosok és diplomás ápolók erősítették és öregbítették az előadások színvonalát. Különleges és egyedi hangvételű délutánt jelentett Kollár István dokumentarista filmes, aki levetítette a jelenlevőknek az általa készített Alzheimer című filmet. Célom a legérthetőbb ismeretátadás és a betegségeket már megtapasztaló családtagok részére egy „komolyan könnyed” edukáció.

Milyen visszajelzések érkeztek Önhöz, hogyan látja, milyen hatása van a kalásziak életére a programsorozat?

A kezdetektől fogva nagy számban megjelenő érdeklődők bizonyítják, hogy az Alzheimer Café rendezvénysorozat egyrészt hiánypótló, másrészt pedig ígéretes jövő előtt álló, összetartó közösséggé váló, karakteresedő intézmény.

Mik a további tervek? Mit várhatunk a következő Alzheimer Cafétól?

További terveim között szerepel az igényes előadások mellett a már régebb óta működő testvérszervezetekkel való kapcsolatfelvétel is. A sorsközösség nehézségeinek, s olykor eredményeinek, könnyes és megmosolyogtató pillanatainak megosztása mindenki számára tanulságos lehet. Együtt könnyebb, hiszen még a népi bölcsesség is azt mondja: megosztott teher fele annyi, megosztott öröm kétszer annyi.

U.Á.

A képre kattintva elérhető az esemény hivatalos plakátja

A cikk megjelent a Budakalászi Hírmondó szeptemberi számában.