Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Alzheimer Café: születésnapi tortával ünnepelt az egy éves támogató közösség

2023. szeptember 21.

Születésnapi tortával, baráti, támogató környezetben ünnepelte a budakalászi Alzheimer Café közössége az egy éves fennállását. 

Idős korukra sokan családjuk körében, szeretett környezetben próbálnak megküzdeni a soron következő nehézséggel. Befogadó, sokat látott közönség, jó hangulat, gyász, majd a még sok évig mantrázott önvád a közös pontjai annak az embert próbáló életszakasznak, ami a demens hozzátartozó otthonápolása, vagy az intézménybe adása után marad. Balogh Csaba képviselő szervezésében és dr. Göbl Richárd neurológus, polgármester szakmai támogatásával Budakalászon egy éven keresztül, rendszeresen támogató környezetben rakhatta le nehéz terheit, akit magára hagyott a szociális vagy egészségügyi intézményrendszer.

Az alkalom vendégelőadója, Haskóné Alker Annamária, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője egy érzékletes példával kezdte egy órás, lebilincselő előadását: „Elmegyünk a hűtőig, de nem emlékszünk, miért indultunk és az is előfordul, hogy találunk benne egy oda nem illő tárgyat, például egy távkapcsolót.” Nem laknak együtt a generációk, így nehezen vesszük észre, hogy a hozzátartozónk minden erejével igyekszik eltitkolni a demenciát, pedig a korai diagnózis kulcsfontosságú. Haskóné Alker Annamária méltatta a budakalászi Idősek Klubja intézményt, majd az állami idősellátás és különösen a demensek ellátásának hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Például, ha a gyógyíthatatlan Alzheimer kórt diagnosztizálják a hozzátartozónkon, öt-nyolc éves várólistára kell számítanunk, ami hasonló a betegség átlagos lefolyásának idejével. A diagnosztika és az egészségügy tudása sokat fejlődött az utóbbi időben, de a szociális ellátórendszerrel nem párhuzamosan, aminek az az oka, hogy nincs szándék, humánerőforrás és pénz sem.

Az előadó megkérdezte a jelenlévőket, hogy vajon ki hallott a már létező demencia kapcsán elindult nemzeti stratégiai tervről? Egy kéz sem emelkedett a magasba. Viszont az már közismert, hogy az idősgondozás törvényi keretében az állam magát a lista végére rakta, elé pedig az adófizető családokat, önkormányzatokat, civileket és egyházakat. Ilyen környezetben kulcsfontosságú, hogy a hozzátartozó képezze magát.

Az esemény zárásaként a szervező Balogh Csaba önkormányzati képviselő virágcsokorral köszönte meg Haskóné Alker Annamáriának az előadást, majd meggyújtotta az Alzheimer Café születésnapi tortájának gyertyáját. Az ünnepi alkalmat pogácsával, teával, kávéval és természetesen tortával zárta az Alzheimer Café közössége.

Az egy éves születésnapi tortából mindenkinek jutott