Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. június 17. csütörtök | Alida, Laura napja

Hírek

 

Amerikai haditengerészet a Szentendrei-sziget környékén

2021. május 11.

Május 14-ig tart az a nemzetközi hadgyakorlat, amely Magyarországot is érinti és ami miatt a Duna Szentendrei-sziget és Ercsi közötti szakaszán katonákkal találkozhatunk. A „Black Swan 2021” gyakorlaton Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtanak végre feladatokat, Németország és az Egyesült Államok kiképzőkkel és végrehajtóállománnyal vesz részt a gyakorlaton, amelyen mintegy 800 katona, tizennégy helikopter és repülőgép, egyéb technikai eszközök, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt.

A napokban a budakalászi partszakasz közelében, a Megyeri híd környékén és a Duna budapesti szakaszán is megjelentek az amerikai-magyar zászlós, felfegyverzett hajók. A magyar és az amerikai katonák a különböző folyami eszközök kezelését és a kapcsolódó harcászati eljárásokat gyakorolják. Az egyik kiképzési cél a hajózáshoz kapcsolódó technikai képességek, valamint a hajók és a személyzetek közötti együttműködés fejlesztése, továbbá a különleges rendeltetésű erők harceljárásainak gyakorlása. Ennek érdekében több alkalommal komplex, több hajót érintő harcászati mozzanatot hajtanak végre vaklőszerrel. Az aktív manőverrel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe tervezték, ahol vízi, vízparti forgalom minimális vagy nincs is. A vaklőszeres feladatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében hajtják végre.

A dunai hadgyakorlattal egyidőben Romániában a Fekete-tengeren spanyol és román katonák gyakorolnak az amerikai haditengerészet egységeivel. A két gyakorlat lényege, hogy veszély esetén tengeren és folyón is összehangoltan tudják megvédeni a katonák az európai területeket.

Fotó: MTI és US European Command Twitter