Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Átadták az Omszk park felújított játszóterét és az új fitneszparkot

2022. december 14.

Ünnepélyes keretek között adták át az Omszk park felújított játszóterét és az új fitneszparkot. A bruttó 190 millió forintos beruházás nagyrészt hazai pályázati forrásból, kormányzati támogatásból valósult meg, amit az önkormányzat saját hozzájárulása egészített ki.

Budakalász polgármestere, dr. Göbl Richárd köszöntőjében kiemelte: ez a játszótér valamennyit visszaad az elrabolt múltból. A mai fiataloknak azt kívánta, hogy adjon nekik az Omszk park olyan örömteli órákat, melyek emléke több évtized alatt sem múlik el.

A térség országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt jelent meg az a kormányhatározat, amely forrást biztosított erre a beruházásra. A játszótér kiváló közösségi tér lesz, a vészterhes időkben ugyanis kiemelten fontos, hogy mindenhol legyenek összetartó emberek, akik számíthatnak egymásra.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Dukai Miklós arról beszélt, hogy szeretne minél több ilyen alulról jövő kezdeményezést segíteni a kormány, és ennek jó példája a most elkészült budakalászi fejlesztés. Egyben elismerését fejezte ki a tervezőnek és a kivitelezőknek, a helyieknek pedig megköszönte, hogy türelmesen megvárták a munkálatok befejezését. Ezek után a Telepi Suli ugrókötél csoportjának bemutatója (felkészítő tanárok Dömötör Katalin és Papp Erzsébet) következett, majd a szalag átvágásával hivatalosan is átadták a felújított játszóteret és az új fitneszparkot.

Háttér:

A megújuló budakalászi játszótér tervezője tavaly decemberben, a Faluházban mutatta be a tervjavaslatokat, majd a lakosságtól kapott visszajelzések figyelembevételével folytatta a munkát. Gyergyay-Tóth Erika előadásából kiderült, egy árnyas, a környezetbe illeszkedő, kicsik és nagyok igényeinek egyaránt megfelelő közösségi tér kialakítása volt a cél.

A tervezési szakasz márciusra befejeződött, ezt követte az április 4-én megindított közbeszerzési eljárás. A Képviselő-testület június 13-án döntött, a város július 4-én kötötte meg a szerződést a pályázat nyertesével. A szerződés szerint a vállalkozó Magyar kőris Kft.-nek 150 napja volt arra, hogy elkészüljön a munkálatokkal.

A kivitelező cég a nyár közepén vette át a munkaterületet és határidőn belül teljesítette a vállalását. A bontás, fakivágás és a földmunka után a burkolatépítés következett, majd az új játszótéri eszközöket telepítették. A burkolatválasztásnál korszerűségre, minőségre és természetközeliségre törekedtek. A meglévő fitnesz- és játszótéri eszközök javítását és felújítását követően kikerültek az új utcabútorok és áthelyezték az ivókutat is. A gyerekek és a játszótér biztonsága kiemelten fontos volt a tervezők számára. Az elmúlt napokban üzembe helyezték a térfigyelő kamerarendszert is.

A fejlesztéseknek köszönhetően a mintegy 3000 négyzetméteres területen nem csak a gyermekek érezhetik jól magukat, hanem a kikapcsolódásra, mozgásra vágyó felnőttek is. A helyszín négy nagy egységre oszlik, melyek elkülönülnek egymástól, mégis szervesen összekapcsolódnak. A „nagyok birodalma”, a „kicsik birodalma”, valamint a fitnesz park között, központi helyen, mint egy főtér, található a pihenő terület, amely egy napozó és egy piknikező részből áll.

A megfelelő megközelíthetőségről, kényelemről és közösségi hangulatról több helyen elhelyezett kerékpártámaszok, különböző utcabútorok, napelemes világítótestek, hulladékgyűjtők és tájékoztatótáblák gondoskodnak. Ivókúttal, valamint 13 újonnan ültetett lombhullató fával, 670 darab cserjével és 233 darab évelő növénnyel is gazdagodik a terület.

Az átadás képei, fotók: Szabó Zoltán