Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Átfogó szociális pályázat a korai fejlesztéstől a demenciáig

2024. március 25.

Az Önkormányzat kidolgozott egy átfogó szociális programot, és Európai uniós forrásra pályázott vele. A program megálmodóit és a pályázati projekt felelőseit, dr. Paulina Fernanda Rékát, az Önkormányzat Jogi és Igazgatási Iroda vezetőjét és Horváth Emesét, a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának külsős tagját kérdeztük arról, mi valósulhat meg sikeres pályázás esetén.

Milyen szociális pályázaton dolgoztatok pontosan az elmúlt időszakban?

Fernanda: Néhány hónapja Forián-Szabó Gergely alpolgármester úr részt vett egy tájékoztatón, ahol bemutatták a „Helyi Humán Fejlesztések” elnevezésű Európai Uniós pályázati lehetőséget, amivel egy-egy település maximálisan 125 millió forint támogatásra pályázhat. Alpolgármester úr látott ebben fantáziát, ahogy mi is. Emese, a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának külsős tagjaként mindig érzékeny volt a város szociális szükségleteire, én pedig a szociális szférából jöttem az Önkormányzathoz. Szívvel-lélekkel vágtunk bele, hiszen ez egy hatalmas lehetőség a városnak.

Emese: A támogatni kívánt célcsoportok kiválasztásánál az esélyegyenlőségi programban szereplő csoportok közül a fő fókusz a mentális problémákkal küzdőkre, a kamaszokra és a demencia megelőzésére került. A segítő programokat a célcsoportok igényei szerint igyekeztünk megjelölni, olyan tevékenységeket választottunk, melyek hiányszolgáltatások Budakalászon. Mindezt természetesen megelőzte egy széles körű igényfelmérés a lakosok, valamint a célcsoportok tagjait segítő szakemberek segítségével, úgy mint a Dunakanyari Család és Gyermekjóléti Intézmény munkatársaival, a helyi pedagógusokkal, kisgyermekgondozókkal, intézmény- és klubvezetőkkel. A felmérést követően világossá váltak azok a területek, ahol támogatásra van szükség és azok a hiányszolgáltatások, melyek a városban élőknek tényleges segítséget jelentenének. A gyerekeknek egészen a kamaszkorig, a gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, szülőknek, az időseknek, és Csobánkán, a mélyszegénységben élőknek szeretne a város segíteni. A pályázati program két tanévet ölelne át, a szünetben két nagyobb volumenű tábor lebonyolításával.

Milyen lehetőséget kínál a program a kiskorúaknak?

Fernanda: A szociális programban a legkisebbeket is megcéloztuk korai fejlesztéssel, mint például az újszülöttkortól igénybe vehető neuro-hidroterápiával (NHT) a Cseppek Házában. Az óvodások közül szeretnénk azoknak segítséget nyújtani, akiknek extra fejlesztésre van szükségük, valamint azoknak, akik az iskolakezdés előtt állnak. Igyekeztünk olyan hiányterületeket is támogatni, amivel ugyan foglalkoznak az intézmények, de nem elég sokrétűen a korlátos anyagi lehetőségek végett. Egyre nő városunkban is a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma, akik speciális odafigyelést és fejlesztést igényelnek már óvodáskorban ahhoz, hogy az iskolai terhelés során ne szoruljanak a perifériára. Szeretnénk bővíteni a fejlesztő módszereket például meseterápiával. Az iskolakezdés előtt állókat is szeretnénk a pályázat keretein belül megtámogatni, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben a 6-7 évesek nincsenek felkészülve a 8 órás folyamatos terhelésre, a változás, az új napirend miatt bekövetkező stresszhelyzetekre. A kisiskolásoknál gyakran kialakuló szorongás elkerüléséhez állatasszisztált foglalkozások nyújthatnak segítséget

Emese: Az iskolások között szeretnénk több felzárkózási lehetőséget nyújtani, akár heti 3 alkalom korrepetálással azok számára, akik vagy a képességeik, vagy a családi hátterük miatt rendszeresen lemaradnak a tananyaggal. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk a tinédzserek és az ifjúság támogatását, hiszen a pandémia óta kifejezetten ki vannak téve a mentális zavaroknak és az online térben való visszaéléseknek, függőségeknek. Számukra a legfontosabb, hogy elérhetővé váljon egy olyan közösségi tér, ahol kiszakadva a virtuális világból valódi kapcsolatok, koruknak megfelelő beszélgetések, programok álljanak rendelkezésre szakemberek által biztosított stabil közegben. Ahol beszélhetnek a problémáikról úgy, hogy megértő fülekre találnak, ahol játékmester asszisztálásával elmerülhetnek a játék, csapatjáték örömében, ahol fesztelenül kaphatnak felvilágosítást, választ a kérdéseikre droghasználat és a szexuális élet terén, vagy ahol egyszerűen csak együtt lóghatnak, szórakozhatnak az iskola után és hétvégén. Hisszük, hogy a gyerekek és az ifjúság támogatásával a családokat és a közoktatási intézmények dolgozóit is erősíthetjük, segíthetjük majd.

Milyen lehetőségeket kínálna az elnyert pályázat az idősek és a mélyszegénységben élők számára?

Emese: Egyrészt szeretnénk a már meglévő idősközösségek, mint a Kalászi Idősek Klubja és az Egészségklub programkínálatát bővíteni. A demencia az életkor kitolódásával egyre inkább egy megoldandó társadalmi probléma, szeretnénk az Alzheimer Cafe-t is fejleszteni a pályázati pénzből, kibővíteni a programját különböző demencia megelőző foglalkozással. Szakemberek által vezetett torna keretében koncentrációs gyakorlatokkal, ahol a szellemi frissesség megőrzése a cél, valamint játékmester által vezetett memória játékokkal és logikai társasjátékokkal.

Fernanda: A mélyszegénységben élők megsegítésére szoros együttműködést tervezünk Csobánka Község Önkormányzatával és a Csobánkán több éve sikerrel, a helyi roma lakosság elfogadásával működő CSODAműhely Egyesülettel, akik már kidolgoztak egy nagyszerű programot a hátrányos helyzetű roma lakosság, marginalizált fiúk, lányok és fiatal édesanyák számára.

Amennyiben megnyeri Budakalász a pályázatot, pontosan hol számíthatunk a programok lebonyolítására?

Fernanda: A legtöbb program intézményi keretek között futna majd. Szeretnénk, ha a közösségi programoknak már a Táncsics utca 1. szám alatt elhelyezkedő, az Önkormányzat által a közelmúltban megvásárolt, jelenleg felújítás alatt álló ingatlan adhatna otthont. A városvezetés célja, hogy Budakalász központjában egy új közösségi tér jöjjön létre, ami több generáció számára jelenthet olyan bázist, ahol vezetett programok keretében kikapcsolódni és fejlődni is tudnak. Az ingatlan a közösségi igényekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások, például kávézó vagy bisztró helyiség befogadására is alkalmas, lehetőséget biztosítva arra, hogy az emberek kulturált környezetben találkozzanak egymással és fel tudjanak töltődni testileg, lelkileg. A Faluházba is szeretnénk vinni új programokat, valamint az együttműködő partnerek bázisaira is számítunk.

Mi történik akkor, ha a pályázat negatív elbírálást kap? Kárba vész a sok tervezés mindarra a sok szociális programra, amire szüksége van a városnak?

Emese: A városvezetés mindig szem előtt tartotta a szociális igényeket, lehetősége szerint segített és több olyan programot indított, ami addig hiánypótló volt. Gondolok itt az Alzheimer Caféra, az ingyenes szűrővizsgálatok támogatására, az extra fejlesztést igénylő gyermekek terápiájának támogatására, valamint a megújuló Petőfi térhez kapcsolódó új közösségi térre, melynek kialakítása már a pályázat kiírása előtt elindult. Olyan hely kialakítása a cél, ami lehetőséget kínál a személyes találkozásokra, értékes időtöltésre. Költségvetéstől függően a pályázati pénzek nélkül is megvan az a törekvés, hogy a legfontosabb programok elinduljanak.

Fernanda: Ettől függetlenül mi nagyon bizakodók vagyunk, hogy megnyerjük a pályázatot. Nem csak azt kívánjuk megmutatni a célcsoportok tagjainak, hogy milyen szolgáltatások léteznek, hanem azt szeretnénk, hogy a részvevők, támogatottak végig tudják csinálni a programokat és ezzel valós segítséget kaphassanak. Célunk, hogy Budakalászon senki ne érezze azt, hogy egyedül van a bajával, problémájával. Szeretnénk, ha ez a projekt túlmutatna a két pályázati éven. Egy működő, komplex szociális programot könnyebb tovább vinni városi költségvetésből, mint megalkotni, kialakítani egy új projektet.

Gulyás Rita

Az interjú hosszabb változata megjelent a Budakalászi Hírmondó márciusi számában