Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

Augusztus 20-i városi ünnepség és díjátadó

2017. augusztus 20.

Hagyományosan szentmisével kezdődött ma délelőtt Budakalászon az Államalapítás és Szent István király ünnepe. A misén Kelemen László, Budakalász új plébánosa prédikációjában Szent István jelentőségéről beszélt. A misét követően rendhagyó módon az esős időjárás miatt a templomban folytatódott a városi ünnepség, ahol Dinnyés József előadóművész a magyar történelem fejezeteit elevenítette meg kobozon kísért dalaiban.DSC_0568
Budakalászon hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségen adják át a település vezetői a legmagasabb városi elismeréseket. A zsúfolásig megtelt templomban Rogán László polgármester és Ercsényi Tiborné alpolgármester ez alkalommal a Budakalász Díszpolgára kitüntető díjat Garami Lászlóné, Margó néninek nyújtotta át a város társadalmi és civil közösségének építéséért és a településen élők egészségmegőrzése érdekében kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként.
A Budakalász Kultúrájáért díjat pedig Juhász Zsolt táncos, koreográfus vehette át Budakalász kulturális életéért végzett munkájáért, a táncművészet területén elért elévülhetetlen érdemei megbecsüléseként.
A díjazottak meghatottan köszönték meg a kitüntetést és elismeréssel szóltak az őket segítők, munkájukban közreműködők támogató tevékenységéről is.
A Budakalászért Emlékérmet Dr. Asztalos Imre gyermekorvos számára adományozta a Képviselő-testület. A díjat ez alkalommal kivételesen a július elsejei Semmelweis Napon adták át.
A Szent István Alapítvány évek óta ösztöndíjjal segíti a jó tanuló, ugyanakkor nehezebb anyagi körülmények között élő budakalászi egyetemistákat, főiskolásokat. Pártai Lucia, a szervezet elnöke az ünnepségen ismertette a támogatásban részesülők nevét.DSC_0451
Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, ennek tiszteletére áldotta meg László atya a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret.

A rendezvény koszorúzással zárult, ahol a pártok, civil szervezetek és magáneberek helyezhették el koszorúikat a Szent István szobránál.

A díjazottak méltatásai:

Budakalász Díszpolgára Díj – Garami Lászlóné

„Garami Lászlóné, Margó néni – 16 éve, már nyugdíjasként költözött Budakalászra, hogy lánya, s unokái közelében lehessen. A három unoka mellett jutott idő a helyi közéletbe beilleszkedni, tevékenykedni, hiszen korábban pedagógusként egész életében fontos volt számára a közösségért tenni, cselekedni. 

Budakalászon 2002 óta a választási bizottság tagjaként, majd később elnökeként ismerkedett a helyi lakossággal, a közélettel. 2005. évben Dr. Gál Katalin háziorvos kérésére vállalta és megalakította, majd sok-sok évig szervezte az Egészségklubot, amely ma is a település egyik legismertebb, legjobban működő civil szervezete, s amelynek ma is tiszDSC_0518teletbeli elnöke. 2006. óta Budakalász Helyi Választási Bizottságának elnökhelyettese, a választások tisztaságának őre. Ettől az évtől kezdődően a mai napig az Önkormányzat Népjóléti Bizottságának lelkes külsős tagja, ahol mindig aktívan képviseli a szociálisan rászoruló családok érdekeit. Az önkormányzat által évek óta finanszírozott preventív szűrőprogramoknak a motorja. Valamennyi korosztályban jól érzi magát, ugyanakkor a nyugdíjasok közösségépítése, mentális közérzetük javítása mindig különlegesen fontos volt a számára. 2008-ban az ő javaslatára és kezdeményezésére szervezte meg az önkormányzat a Nyugdíjasok Karácsonyát, amely a mai napig az egyik legközkedveltebb rendezvény az idősek körében.

Margó néni Budakalász társadalmi, közéleti, kulturális és civil életének – korát meghazudtolóan – aktív tagja. Akkor érzi jól magát, ha feladata van, ha másoknak adhat, ha másokért tevékenykedhet, akár szervezetileg, akár egyénileg. Áldozatos és példaértékű munkáját az Önkormányzat Képviselő-testülete 2010. évben a Budakalászi Polgárok Egészségéért díjjal, míg 2012. évben a Budakalászért Emlékéremmel ismerte el, s köszönte meg. Kívánjuk, hogy még sokáig őrizze és viselje ezt a címet, békességben, egészségben, szerető családja körében.  A díjhoz szívből gratulálunk!”

Budakalász kultúrájáért díj – Juhász Zsolt

„Juhász Zsolt Szegeden született, tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola szobrász tagozatán végezte, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakán szerzett diplomát. DSC_0532

Szakmai vezetőként, koreográfusként és táncosként művészi, alkotói pályája rendkívül gazdag. A „holt” hagyományőrzés helyett az élő és újjászületni képes tradíció továbbvitelét, átadását tűzi ki célul.

Megszámlálhatatlan neves koreográfia megalkotója. A hazaiak mellett több nemzetközi produkciónak is szerzője, emellett aktív tagja a meghatározó szakmai szervezeknek. Munkáját számos díjjal ismerték el, 2007-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntető elismerésben részesült.

Juhász Zsolt az országos és nemzetközi sikerek mellett, kalászi is a szó legnemesebb értelmében. Nem itt született, felnőttként lett városunk lakója, ám nagyon gyorsan, a néptáncon keresztül ráérzett arra a különleges miliőre, mely településünk sajátja. Budakalász bronzkori emlékei, ókori története, svábok, szerbek, magyarok együttélése ihlette a Kövek éneke című táncjátékát. Hasonló – egy település történelmét feldolgozó – művészeti alkotással nem sok város büszkélkedhet.

Elévülhetetlen érdemei vannak a Lenvirág és Kalász Táncegyüttes vezetésében. Személyéhez fűződik az 1999 óta minden évben megrendezett Kalászi Kortárs Tánctalálkozó. A Duna Táncműhely több produkciójának ősbemutatója Budakalászon volt, ezáltal a szakmai körökben Budakalász neve azonosult a néptáncon alapuló kortárs táncművészet műhelyével. Mindemellett nagy részt vállalt a Kalászi Vígasságok szervezésében is.

Bízunk benne, hogy istenadta tehetségével és szakmai tudásával továbbra is aktívan hozzájárul Budakalász művészeti életéhez. Művészi pályájához kívánunk további sikereket!

A díjhoz szívből gratulálunk!”