Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Autizmusra érzékenyít a Karitász Csoport

2019. április 10.

A Szent Ferenc Karitász Csoport az Autizmus Világnapja alkalmából új lehetőségre hívta fel a figyelmet.

A szervezet több autista gyermekeket nevelő családdal áll kapcsolatban Budakalászon, így felmerült az igény az autizmussal kapcsolatos pontos tájékoztatásra, érzékenyítésre és összefogásra.

Március elején „Álarc nélkül- autizmussal élő fiatalok jelene és jövője” címmel előadást szerveztek a Művelődési Házban, melyen Pető Judit, valamint tapasztalati szakértőként  autista tanítványai voltak a vendégek. Az előadás egyfajta különleges szemléletet, látásmódot adott, amivel a résztvevők bepillanthattak az autista fiatalok különleges világába, melynek folytatásaként március végén a Csillagfény Autista Kórus egy megindító koncertet adott a Szentistvántelepi Katolikus Templomban.

Ezzel párhuzamosan a Karitász Csoport egy szülőcsoportot is elindított, az autizmus spektrumzavarral- és / vagy Asperger tünetcsoporttal élő, eltérő fejlődésű gyermeket nevelő családok számára, melyen a szülők részvétele önkéntes alapú és ingyenes.

Az önsegítő csoport célja a speciális helyzetben lévő családok működésével, a megváltozott élethelyzetre reagáló szülői szerepekkel, a gyermek eltérő fejlődésével kapcsolatos ismeretek átadása, valamint a résztvevők érzelmi támogatása, a szerteágazó szülői szerepekben történő megerősítése, a belső erőforrások tudatosítása, felszínre hozása.

kétheti rendszerességgel megrendezett alkalmak lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a szülők megtapasztalhassák a többi csoporttag odafigyelését, támogatását, visszajelzését. A közös munka bepillantást enged a nehéz vagy különleges élethelyzetek kezelésébe, az egyéni megosztások mintát adhatnak a jól bevált gyakorlatok, mások számára történő kipróbálására is.

A csoport szeretettel vár minden további csatlakozni vágyó, érintett budakalászi anyukát, apukát! Jelentkezni lehet Tolonics Júliánál az autiszulocsop2011@gmail.com e-mail címen.