Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztünk a Faluházban

2023. március 15.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeztek megemlékezést március 15-én délelőtt a Faluházban.

A rövid bevezető és a köszöntők után dr. Göbl Richárd mondta el ünnepi beszédét. Budakalász polgármestere kiemelte, a mai napon végre ünnepelhetünk, az elmúlt hónapokban ugyanis sajnos csak nemzeti tragédiáinkra emlékeztünk: a doni katasztrófára, a kommunizmus áldozataira és a helyi német nemzetiségű lakosok kitelepítésének évfordulójára.

dr. Göbl Richárd polgármester

Március 15. a magyar történelem dicsőséges napja, idén ráadásul a szabadságharc egyik nagy hőse, a költő Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is ünnepeljük. A polgármester ezt követően a forradalom eseményeit elevenítette fel, „korfordító jelentőségűnek” nevezte a történteket. Arra is emlékeztetett, hogy az 1848/49-es szabadságharc során a magyar honvédsereg több mint 54 ezer katonát vesztett, a megtorlások során több mint száz embert végeztek ki. 40-50 ezer tisztet vittek el idegen földre kényszersorozással és több ezren hagyták el az országot. A háború kegyetlensége a civil lakosságot sem kerülte el, a háborúban elfogadott nemzetközi egyezményeket semmibe véve ölték meg az embereket. Az ünneplés mellett kötelességünk emlékezni az áldozatokra is – hangsúlyozta dr. Göbl Richárd.

A szabadságvágy a későbbi nehéz időkben is kovásza volt nemzetünknek. Nincs olyan ember, akit ne érintene meg március 15-e. Az 1848/49-es eseménysorozat a 21. század magyarjának is eleven emlék, köztereink, épületeink őrzik az egykori hősök nevét.

Petőfi Sándor akkori összegzése szerint „kezdetnek nagyszerű és dicső” nap volt március 15-e. A 12 pont, amelyet a nemzet akkor egy emberként követelt, ma sem vesztett aktualitásából.

„A 12 pont közül a sajtó szabadságát szeretném kiemelni napjaink aktualitásaként – folytatta a polgármester. – A média egy része a politika megrendelésére embereket döngöl a sárba; nem fontos az emberek tisztelete, a másik fél megkérdezése. A féligazságok következménye azonban sosem marad el. A sajtónak kontrollálni kellene a hatalmon lévőket, nálunk sajnos az ellenkezője történik. Budakalászon néhány éve titkos eszközzel hallgatták le beszélgetéseinket és terjesztették az elhangzottakat. Mind a mai napig nyomoz a rendőrség az ügyben. Nem engedünk a 48-ból mi sem! Örök tanulság kell, hogy legyen: nem lehet mindig mindenkit becsapni!”

Megtelt a Faluház nagyterme az ünnepségre.

Az ünnepség részeként négyen tettek állampolgári esküt. Ahogy dr. Göbl Richárd fogalmazott: mindannyian tisztában vannak azzal, hogy a magyar sors nem könnyű sors, mégis ezt választották, és immár igazoltan is honfitársainkká váltak. Bagó Erikának, Bagó Evelinnek, Bagó Leventének és Piski Laurának ezúton is gratulálunk!

Az ünnepi műsorban elsőként a Lenvirág táncegyüttes lépett színpadra, majd a Kalász Művészeti Iskola összeállítását láthatta és hallhatta a Faluház nagytermét megtöltő közönség.

Ezúttal is színvonalas programmal készült a Lenvirág táncegyüttes.

Fotók: Szabó Zoltán