Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 25. kedd | Vilmos napja

Hírek

 

Az agglomerációban élők életminőségét rontják a leállított állami beruházások

2023. szeptember 11.

Az agglomerációban élők életminőségét és Budapest versenyképességét rontják a központilag leállított vagy halogatott állami beruházások. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a döntés felülvizsgálata érdekében mielőbbi egyeztetést kért.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) azt kéri a kormánytól, gondolják át újra az egyebek mellett az M0 északi szektor előkészítését, a H5 HÉV fejlesztését és a budakalászi északi elkerülő út megépítését ellehetetlenítő döntésüket. Azt kérik, vonják be az érintett települések vezetőit, az országos önkormányzati érdekszövetségeket, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot (BAFT) egy mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozásába.

Fülöp Zsolt, a MÖSZ Agglomerációs Tagozatának elnöke, Szentendre polgármestere

KÖZLEMÉNY

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Agglomerációs Tagozatának közleménye a kormány 422/2023. (IX. 5.) Korm. rendeletéről, amely hatályon kívül helyezi a főváros és a budapesti agglomeráció számos közlekedési fejlesztéséről szóló kormányrendeleteket

A 2023. szeptember 5-én, kedden késő este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet számos budapesti és a fővárosi agglomerációs közlekedési beruházást töröl, ami tovább nehezíti az ott élők életét.

Az M0 fővárosi körgyűrű teljes hosszának – benne a Megyeri híd – fizetőssé tétele, a Budapestet elkerülő déli vasúti beruházások, a csepeli és ráckevei HÉV vonal, budapesti vasúti pályaudvari rendszer fejlesztésének, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút fejlesztésének és korszerűsítésének leállítása lehetetlenné teszi az agglomeráció, illetve a főváros közlekedési problémáinak megoldását. Ugyancsak nehezíti a térségben élők helyzetét, hogy elmarad az új budapesti híd megépítése, valamint az elővárosi vasútvonalak fejlesztése, ahogy az eszközváltási pontok, a P+R és B+R parkolók létesítésének leállítása szintén.

Mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy a főváros és a budapesti agglomeráció közlekedési rendszerét csak egységes elvek alapján a kötöttpályás és a közúthálózat összehangolt fejlesztésével lehet megoldani, ami a kormány mostani döntésével lehetetlenné vált. Pedig a fejlesztésre vonatkozó tervek elkészültek. Az emberek életminőségét közvetlenül érintő tervezett beruházások esetleges megakasztása, elhalasztása akkor, amikor a kormány újabb és újabb jelentős, száz és ezer milliárdos nagyságrendű extrakiadásokat vállal, elfogadhatatlan. Nem lehet egyetlen kormányrendelettel kukába dobni egy jól kidolgozott elképzelést, és tovább nehezíteni a térségben élők mindennapjait. Együttes gondolkodásra van szükség, ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt kéri a kormánytól, gondolják át újra a döntésüket, és vonják be az érintett települések vezetőit, az országos önkormányzati érdekszövetségeket, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot (BAFT) egy mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozásába.