Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Az államalapításra emlékeztünk

2023. augusztus 20.

Augusztus 20. alkalmából István királyra és az államalapításra emlékeztünk. Varga Zoltán atya megáldotta az új kenyeret, Andrejszki Judit előadása, illetve dr. Göbl Richárd ünnepi beszéde után a város szervezetei megkoszorúzták István király szobrát.

A várható kánikula ellenére megtelt a Szentistvántelepi Templom. Az ünnep délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődött. A mise kezdetét a karzatról felhangzó kórus éneke jelezte, majd Varga Zoltán atya üdvözölte a megjelenteket, az egyházi és a városi rendezvényre érkezetteket egyaránt.  Dr. Deák Ferenc, a Szent István Plébánia egyházközségének világi alelnöke a Példabeszédek könyvéből olvasott fel. Varga Zoltán atya kiemelte, hogy az egyház és az ország biztos alapokon áll. István Jézusra épített, az ország pedig szenti királyára épült, így, mint aki sziklára építette házát, biztosak lehetünk abban, hogy bár a viharokat nem kerülhetjük el, az egyház és az ország megmaradnak.

A szentmise végén az új kenyér megáldása következett, majd a városi megemlékezés nyitányaként Andrejszki Judit ének és csembalóművész előadását hallgathattuk meg. A művésznő többek között Mária énekeket adott elő csembalón kísérve, amit a közönség nagy figyelemmel, átéléssel hallgatott.

Felföldi Barnabás, az ünnep házigazdája felkérte dr. Göbl Richárd polgármestert, hogy tartsa meg ünnepi beszédét. A polgármester dr. Mádl Ferenc egykori köztársasági elnököt idézve kiemelte, hogy a történelmi tragédiák szétzilálják az írott és beszélt emlékezetet, a tudós viszont szorgos munkájával megtalálja az elveszettnek hitt fonalat. dr. Göbl Richárd a nagy történelmi távlatot bejáró beszédét azzal a kérdéssel zárta, hogy vajon tudunk-e felelősen gondolkozni az ország sorsáért, vagy mint ahogy dr. Podányi László könyvében összegezte, rendszerváltozásunk után értékrendünkben elbizonytalanítva, morálisan megrendülve, nemzeti tudatunkban szétzilálva és fizikailag rohamosan fogyatkozva állunk a harmadik évezred elején?

Az ünnepség István király szobrának koszorúzásával folytatódott. Koszorút helyezett el a Szentistvántelepi Plébánia, Budakalász Város Önkormányzata, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület, a FIDESZ Budakalászi Alapszervezete, a Mi Hazánk Mozgalom, a 2011 Egyesület és a 1111. Szent István Cserkészcsapat. Az ünnepet a plébánia agapéja, szeretetvendégsége zárta. Senki sem sietett haza, a plébánia közösségi termében és annak tornáca alatt jó hangulatban beszélgetve sokáig együtt maradtak az emberek.