Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 10. szombat | Gréta, Margit napja

Hírek

 

Az északi „fél-elkerülő” a napokban megkapta az építési engedélyt.

2021. október 25.

A 11-es főút és Pomáz déli határa között haladó, városunkat elkerülő út kiviteli tervei november végére elkészülhetnek, így a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) még az idén kiírhatja a kivitelezői tendert. Az ütemterv szerint az építkezés jövőre megindulhat, az átadás 2024 végére várható.

A budakalászi dugóhelyzet javítása szempontjából jó hírt kaptunk: az északi „fél-elkerülő” teljes útszakasza megkapta az építési engedélyt. A beruházást bonyolító NIF Zrt. ütemterve alapján a kiviteli tervek is hamarosan elkészülnek, így még az idén sor kerülhet a kivitelező kiválasztását célzó pályázat kiírására. A tervek szerint néhány hónapon belül megkezdődhet a területszerzés, jövőre pedig megindulhat  a kivitelezés.

A tervek szerint a beruházás a 11-es számú főút szélesítésével indul, a József Attila utcát és a Lupaszigeti utat összekötő felüljárótól az elkerülő út új kétszintű csomópontjáig mindkét irányban három sávosra bővül a főút. Ezt követően Budakalászt északról elkerülve Pomáz déli határa felé folytatódik az építkezés.

A beruházás részeként a HÉV-et is különszintű csomópontban keresztezi az elkerülő, így az „akadálymentes” felüljáró a forgalmi előrejelzések szerint jelentősen tehermentesíti majd a közlekedési dugók fő forrását jelentő Budakalász Lenfonó csomópontot. A városon átmenő forgalom csökkenése elsősorban a József Attila utcában lesz érezhető, de a Pomázi úton és a Budai úton is érdemben enyhülhet a terhelés.

Az elkerülő nyomvonala a korábbi tervekhez képest nem változott, de Budakalász kérésére zajárnyékoló fal és véderdő is került az engedélyezett tervekbe. Ezen felül a városvezetés kérésére a beruházás részeként biztonságos kerékpáros összeköttetés létesül Budakalász és Szentendre között, miután a NIF Zrt. a Zrínyi utcából indulva a 11-es út mellett haladó kerékpárútig kiépíti a hiányzó szakaszt.

Miután a teljes beruházás több évet vesz igénybe, ezért a városvezetés kérte a NIF Zrt.-t, hogy a 11-es főút és az Ország út városhatártól nem messze épülő új körforgalmi csomópontja közötti szakaszt, melynek megépítése várhatóan kevesebb időt vesz igénybe, lehetőleg minél előbb helyezzék forgalomba. Ezzel Szentistvántelep és a 11-es főút között akadálymentes kapcsolat jön létre, csökkentve a város belső területeinek terhelését.