11 °C

Budakalász

2019. április 24. szerda , György napja

Hírek

 

Az Idősklub továbbra is szolgálatban áll

2019. március 07.

Az Önkormányzat fenntartásában működő Idősklub szakmailag kiemelkedő tevékenységet végez. Sok helyi és környékbeli idős számára biztosítanak személyre szabott ellátást, szerveznek színes programokat, építenek összetartó közösséget, hogy idősebb embertársaink méltó körülmények között, szerető törődéssel övezve tölthessék életük e szakaszát.

Zelizi Erika intézményvezető számol be a klub tevékenységéről:

“Elkészült idei évre szóló munkaprogramunk, melyből a főbb elemeket szeretném kiemelni. Idén is folytatjuk a memória tréningeket, a fejlesztő foglalkozásokat, a pozitív hozzáállásra hangolást, emellett a negatív gondolatok elengedésében is szeretnénk segítséget nyújtani. Célunk továbbá a memória javítása, romlásának megállítása, lassítása különféle gyakorlatok segítségével.

A csoportmunkák célja a klubélet közös alakítása, kapcsolatok erősítése, feszültségek, problémák felszínre hozása, közös megoldáskeresés. Mindeközben az idősek megismerik önmagukat, fejlődik személyiségük. A rajzterápia például hatással van az önkifejezésre, az aktivitást serkenti és örömöt szerez az alkotás. A zeneterápia során a közös zenei élmények elősegítik az együvé tartozást, segítik a közösség összekapcsolódását. A relaxációs technikák alkalmazása az átélt szorongások és feszültségek oldására alkalmas, ilyen a hangtál, az illat-, és aromaterápia. A mozgás és táncterápia elsődleges célja maga az átélt élmény, valamint a tánc koreográfiák elsajátítása. A testi ügyesség fokozása mellett, az egyénenként eltérő mozgás koordináció fejlesztése, a nehezen aktivizálható idősek motiválása, a társas kapcsolatok kialakítása.

A segítő beszélgetés intim, bizalmi légkörben, külön szobában történik. Itt lehetősége van az idősnek, hogy csak Őrá figyeljen a segítő. Megértse problémáit, amelyek szorongásának, hangulatromlásának, félelmeinek okozója. Érzések kerülnek a felszínre, melyek megbeszélése során oldódik a szorongása, stabilizálódik a személyisége.

Nagyon sok tévhit veszi körül a demenciát, közülük néhányat szeretnék kiemelni. A tévhitekkel való szembenézés szintén elősegítheti a betegség lefolyásának megismerését.

A hozzátartozókat aggodalommal töltik el a várható változások és szorongás alakulhat ki bennük a jövővel összefüggésben. A felkészülésben a család és a közvetlen környezet segítségére lehetnek az alábbi tanácsok.

Tartsuk szem előtt e szempontokat és ne feledjük, ha az idős kibeszélheti valakivel problémáját, van aki meghallgatja, nagyobb reménnyel vehető fel a verseny az elmagányosodással, feleslegesség érzéssel szemben.”