Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. július 28. szerda | Szabolcs napja

Hírek

 

Az ingatlanértékesítések vizsgálata folytatódik, ahogyan a lehallgatás is

2021. május 17.

Dr. Göbl Richárd polgármester válasza a Telex.hu-n megjelent cikkre, melyben egy újabb lehallgatott beszélgetés került nyilvánosságra.

A 2019-es önkormányzati választásokat Budakalászon egy független lokálpatrióta egyesület, a 2011 Egyesület nyerte. A korábbi helyi zűrös ingatlanügyek feltárása és más magánérdekekkel szembeni következetes városvezetői döntéseinket célzott lejáratókampány kíséri. Ennek egyik formája a hivatal irodáiból és utcai magánbeszélgetésekből származó illegális hangfelvételek rögzítése és kiszámíthatatlan nyilvános felbukkanása. E lehallgatások miatt a büntetőfeljelentést megtettük, az eljárás folyamatban van.

Ön ma reggel egy ugyancsak ma megjelent és szintén titokban rögzített, de a meggyőződésünk szerint a lehallgatást megrendelők céljának megfelelően vágott felvétel kapcsán keresett meg kérdéseivel, amelyek egy folyamatban lévő munkaügyi bírósági eljáráshoz kapcsolódnak. Cikkének állításai már délelőtt, a válaszaim előtt megjelentek. Lehet, hogy nem szerencsés folyamatban lévő eljárásról nyilatkozni, de természetesen megadjuk a kért tájékoztatást, már csak azért is, mert nincs könnyű dolga az olvasónak, ha a mai telex-cikk alapján próbál a történtekről tájékozódni.

Udvarhelyi István úrral két fontos kérdésben van vitánk. Az egyik, hogy a volt jegyző úr kifogásolta, hogy munkaviszonyának megszüntetésekor nem kapta meg a korábbi években összegyűlt kettőszázötvenkilenc (259) napnyi szabadság megváltásának közel 10 millió forintnak megfelelő összegét.

A másik vitatott kérdés, hogy jegyző úr a több mint egy évnyi munkanapnak megfelelő szabadságmegváltás mellett további 24 havi illetménynek megfelelő anyagi követelést is előterjesztett, amit egyrészt munkaviszonyának jogellenes megszüntetésével, másrészt a munkaviszony megszüntetése miatt kényszerű munkahelyváltoztatás miatt előállt kedvezőtlen körülményeivel magyarázott.

A per során az önkormányzat álláspontja a korábban ki nem adott szabadságok kapcsán az volt, hogy a szabadságot a vonatkozó jogszabályok alapján az adott években kellett volna kiadnia az akkori munkáltatónak. Ettől a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény értelmében kizárólag szolgálati érdek, illetve kivételesen fontos szolgálati érdek miatt lehetett volna eltérni, azonban a több mint tíz éves munkaviszony alatt felhalmozott rendkívül nagy mennyiségű ki nem adott szabadságot véleményünk szerint nem lehet ezzel megmagyarázni.

Udvarhelyi István munkaviszonyát valóban bizalomvesztés jogcímen szüntettem meg, amit egy kéthektáros budakalászi telek 2016-os eladásáról nyilvánosságra hozott információk miatt a helyi civilek, illetve azok vezetői ellen, rágalmazás címen tett önkormányzati feljelentés okozott. A korábbi alpolgármester, a közelgő választással kapcsolatos politikai érdekeknek megfelelően egy interjúra hivatkozva utasította a jegyzőt az akkori kihívók és jelenlegi városvezetők személye elleni rágalmazási feljelentés megtételére. Utasítása azonban lényegesen eltért a vonatkozó képviselő-testületi döntéstől, valamint figyelmen kívül hagyta a megbízott Gellér és Bárányos Ügyvédi Iroda feljelentéssel kapcsolatos jogi aggályait is és az Alkotmánybíróság közügyek szabad megvitatására vonatkozó döntését. Az esetről akkoriban az alpolgármester hosszasan nyilatkozott is. Mindezek ismeretében és ellenére jegyző úr az utasítást aggálytalanul végrehajtotta.

A bizalomvesztés oka számomra ez volt, amit a bíróságon is elmondtam. Az Ön által említett helyreigazítást pedig azért tartottuk jogosnak, mert egy erről szóló cikkben szereplő utalással ellentétben a feljelentést valóban nem Udvarhelyi úr tette. A feljelentést Rogán László polgármester írta alá, Udvarhelyi úr csak közreműködött az eljárásban.

A bíróság az érveinket jórészt figyelmen kívül hagyta, mert álláspontja szerint a bizalomvesztést kizárólag a közös munkavégzés alatt szerzett negatív tapasztalatok alapozhatnak meg, ezért – a felperes által követelt 24 havi helyett – 14 havi jövedelemnek megfelelő 11 200 000 Ft kártérítés megfizetésére kötelezte az önkormányzatot és rendelkezett a korábbi évek alatt összegyűlt 259 napnak megfelelő 9 626 432 Ft szabadságmegváltás megfizetéséről is. A számok tehát így pontosak.

Az ítélet ellen a Kúriánál fellebbeztünk, ez valóban így történt. Udvarhelyi úr jogi képviselőjével ugyanis még a bírósági eljárás előtt volt egy aláírt megállapodásunk, és álláspontunk szerint az jelenleg is érvényben van. Ezek a tények a szóban forgó üggyel kapcsolatban, amelyeket bíróság előtt is elmondtam és bármikor újra elmondok. Vélhetőleg ezek többet nyomnak a latba, mint a lejárató szándékkal rögzített beszélgetések névtelen közzététele.

Ide kívánkozik még egy aktualitás is. A testület hatásköreit gyakorolva az elmúlt héten tájékoztattam a képviselő-testület valamennyi tagját egy 2016-os budakalászi telekeladás kapcsán készült igazságügyi ingatlanszakértői jelentésről. A közel kétezer négyzetméteres ősfás parkot akkor nettó 31 496 062 forintért adta el a városvezetés; ezzel szemben az igazságügyi ingatlanszakértő nemrég nettó 57 900 000 forintban határozta meg az eladáskori értéket. (A Mályva park eladásáról „Az a pályázó nyert, amelyik a polgármester házát is építi” címmel 2018 tavaszán részletes tényfeltáró cikk is megjelent.). Az igazságügyi ingatlanszakértő megállapításait – hasonlóan egy  másik ügyben készült vizsgálati jelentéshez – továbbítani fogjuk az Állami Számvevőszéknek és feljelentést teszünk a rendőrségen is.

A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán a Kálvária-telkek eladása miatt elrendelt nyomozás folyamatban van. A nagyértékű budakalászi ingatlanértékesítések vizsgálata pedig folytatódik – ahogyan minden bizonnyal az ellenünk folyó lejáratókampány is.

Borítókép:  Austin Distel/Unsplash