Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

Az internetes csalók Budakalászon is jelen vannak

2024. február 01.

Az elmúlt hetekben az E.ON nevében internetes csalók küldtek fizetési felszólítást tartalmazó emaileket. A kétes eredetű elektronikus levelek még az Önkormányzat munkatársainak hivatalos fiókjaiban is megjelentek.

Budakalász jegyzője, dr. Deák Ferenc a Szentendrei Rendőrkapitánysághoz fordult az eset kapcsán.

2023-ban a magyar lakosságtól 10 milliárd forintot loptak el az internetes csalók az egyik legnépszerűbb vírusírtó cég becslése szerint. A szakemberek azt ajánlják, hogy sose mentsük el a jelszavainkat, személyes adatainkat online felületeken, felejtsük el a rövid, könnyen megjegyezhető jelszavakat és hosszú, 15-20 karakterből álló, szám- és betűkombinációkat használjunk. Ha az abc 40 betűje mellé nagybetűket is írunk, akkor máris megdupláztuk a lehetséges karakterek számát, ha pedig számjegyek közül is válogatunk, akkor már a kisbetűs szavak 20 lehetséges karakterei helyett 50 lehetséges karakter jut mind a húsz helyre. Ha arra gondolunk, mennyivel könnyebb lenne telitalálatot elérni a lottón, ha fele annyi számjegyből kellene választani, könnyen beláthatjuk, hogy érdemes egy noteszt tenni a fiókba és felírni az aktuális jelszavakat. A wifi hálózatot is érdemes bonyolult jelszóval védeni.

Online vásárláshoz a legbiztosabb trükk egy virtuális kártya használata, amire a vásárláskor átutaljuk a kellő pénzösszeget, így, ha egy csaló lemásolja az egyik híres márka webshopjának oldalát és megszerzi a bankkártya-adatainkat, akkor is maximum a termék árához férhet hozzá.

Mindig nézzük meg az oldal nevét és ha bármilyen furcsaságot látunk benne, véletlenül se adjunk meg semmilyen adatot rajta. Gyanakvásra adnak okot a csatolt file-ok is, különösen, ha küldeményt várunk és egy értesítőben egy tömörített file linkét látjuk, véletlenül se nyissuk meg azt. Közösségi oldalakon gyakori csalás, hogy egy ismerősünk feltört fiókján keresztül üzenetben linkeket kapunk, amit megnyitva csalás áldozatai lehetünk. Ha egy ismerősünk kísérő szöveg nélkül linket küld, esetleg balesetre, halálhírre vagy bármilyen gyanús, érzelmekre ható eseményre hivatkozva kapunk egy internetes hivatkozást, sose nyissuk meg azt.

Fontos szempont az is, hogy a csalók mindig új módszereket eszelnek ki, így a fenti tanácsok betartásán túl is legyünk nagyon óvatosak.

Fotó: unsplash.com