Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Az M0 továbbépítését és a budakalászi úthálózat fejlesztését sürgettük

2020. január 17.

Göbl Richárd polgármester vezetésével tárgyalásokat folytattunk a Magyar Közút Zrt. vezetőivel, Szilvai József vezérigazgatóval, Magyari László Pest Megyei Igazgatóval és Mikesz Csaba műszaki vezérigazgató-helyettessel. A több órás egyeztetésen a térség fejlesztési igényeit és a Magyar Közút által kezelt budakalászi utak fejlesztési és üzemeltetési kérdéseit tekintettük át. 

Polgármester úr, Forián-Szabó Gergely alpolgármester és Bokory Gábor, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja Budakalász és környékének egyre súlyosbodó közlekedési problémáiról részletes tájékoztatást adtak. A Magyar Közút vezetői jelezték, hogy tisztában vannak a romló helyzettel és igyekeznek is megtenni a tőlük telhetőt, de hozzátették, hogy a térségre jellemző közlekedési igények messze meghaladják a rendelkezésre álló infrastruktúra áteresztőképességét. Hangsúlyozták, hogy a Dunakanyar régió közlekedési hálózatának bővítésére jelentős kormányzati forrásokat kellene fordítani, vagy az igényeket csökkenteni. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy az M0 autóút mielőbbi folytatása komoly terhet venne le az úthálózat meglévő elemeiről. A közlekedési anomáliák sürgető megoldása érdekében jeleztük, hogy a beruházás mielőbbi folytatásával kapcsolatban Budakalász minden adminisztratív segítséget megad.

A kormány még 2012-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a 2008 óta húzódó M0 északi szektor tovább építését – részletek itt.

Szó esett a Budai út emelt szintű karbantartásáról, a szükséges felújításól, valamint arról, hogy az aszfaltozás tervezése már napirenden van. A tárgyaláson szó volt az EuroVelo6 kerékpárút építéséről, a Lupaszigeti út kerékpárosbarát fejlesztéséről is, de a Magyar Közút kezelésében lévő utak vagyonátadási körülményit, valamint intelligens közlekedésirányítási rendszerek budakalászi telepítését is napirendre vettük.

A megbeszélésen Bokory Gábor ismertette Budakalász terveit az új telepítésű lámpás gyalogos átkelőhelyekkel, illetve a meglévő átkelők biztonságosabbá tételével kapcsolatban. A Közút képviselői támogatták a fejlesztési igényeket, sőt ezekhez gyalogosbiztonsági javaslatokat is megfogalmaztak. A Közút szakemberei a Téglási András utca új radaros lámpájához a sebességmérésre utaló figyelemfelhívó kiegészítő tábla elhelyezésének ötletét is  támogatták.

Megállapodtunk arról, hogy a gördülékeny ügymenet érdekében a Közút előzetes konzultációt biztosít a terveink kidolgozásához és segítik az engedélyeztetési folyamatot. A Magyar Közút vezetői megköszönték dr. Göbl Richárdnak Budakalász poraktív szakmai kezdeményezéseit és ígéretet tettek a további rendszeres konzultációkra, a zavartalan munkakapcsolatra. A Magyar Közút vezérigazgatója a tárgyaláson felvetett kérdések részleteinek további egyeztetésére Magyari László Pest megyei igazgatót bízta meg.