Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

Nevelési intézmények éves beszámolói

2018. július 13.

Az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság ülésének keretein belül számoltak be éves tevékenységükről a kisgyermekeket ellátó nevelési intézmények vezetői.

Grünwald Tímeának Major Ede képviselő gratulált augusztus elsejétől elnyert új vezetői megbízatásához.

Fehérváriné Básits Margit a Telepi Óvoda nehézségei közt a logopédus- és gyógypedagógus túlterheltségére hívta fel a figyelmet, hiszen a kicsiknek nagyon fontos lenne az egyéni foglalkozás.

Villám Zsuzsanna bölcsődevezető elmondta, hogy tapasztalatai szerint évről évre nő a speciális nevelési igényű gyerekek számra, ám erről a szülők jellemzően nem akarnak tudomást venni, hárítják a kisgyermeknevelők ezirányú javaslatait. Ebben a korban pedig a mozgásfejlesztés, a beszédindítás a beszédfejlesztés alapja.

A budakalászi nevelési intézmények rendkívül népszerűek, ezt mutatják a jelentkezési adatok is. A GYED extra, a CSOK és a családi adókedvezmények serkentik a gyerekvállalási kedvet, a település kedvező fekvése pedig a beköltözést. Sajnos előfordul, hogy budakalászi lakcímkártyát szereznek környékbeli lakosok a beiratkozáshoz, amihez viszont minden esetben egy budakalászi lakos támogatása is szükséges. Emellett az is megfigyelhető új tendencia, hogy egyre kisebb gyerekeket szeretnének a szülők intézménybe íratni.

Az Önkormányzat ugyanakkor folyamatosan bővíti, fejleszti a meglévő oktatási-nevelési intézményeket, illetve újakat hoz létre évek óta. A bölcsődei férőhelykapacitás növelésére 2014-ben építette meg a Mályva bölcsődét, így 30-ról 75-re növekedett a férőhelyek száma a városban. Emellett a megépülő Vasút sori új óvodában további 75 gyermek a Patakparti Általános Iskolában pedig mintegy 300 diák oktatás-nevelését biztosítja az elkövetkezendő években az Önkormányzat. Budakalász fejlesztések iránti elkötelezettsége ezekben az esetekben is érezhető, ami nem jellemző minden településre.

A teljes szakmai beszámolókat elolvashatja itt:

Telepi Óvoda beszámoló

Bölcsőde beszámoló