Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. május 30. kedd | Janka, Zsanett napja

Hírek

 

Bakó „Ultraláng” Gábor – az ultrafutás és a kutyák szerelmese

2021. július 16.

Budakalászon nagyon sokféle és érdekes ember él. Budakalászi „colorspot” portrénkban bemutatjuk Bakó „Ultraláng” Gábort, aki égővörös parókában fut ultratávokat, túrázik, kutyákat sétáltat, kutyamenhelyeket látogat rendszeresen. Programajánlónak Bakó Gábor ajánl környékbeli túraútvonalakat kutyával vagy akár anélkül a hűvösebb napokra.

Szöveg: Kuli Orsi | Fotó: Nagy Tamás

Kolléganőim ajánlották, hogy a sport rovatba interjút kellene készíteni egy kedves, fura fickóval, aki kutyákkal fut, illetve túrázik Budakalászon és környékén. Mikor rákerestem Bakó Gábor nevére a facebookon és megláttam az oldalát, rögtön gondoltam, hogy emberünk alighanem teljesen „krézi”, mármint a szó legpozitívabb értelmében. Miután megkerestem, bebizonyosodott, hogy nem csalt a megérzésem és valóban érdemes volt vele megismerkedni és beszélgetni. Fogadja mindenki sok szeretettel: Bakó „Ultraláng” Gábort, budakalászi lakost, ultrafutót, a kutyák nagy barátját.

NÉVJEGY:

Bakó ULTRALÁNG Gábor 9 éve él Budakalászon, hamar megszerette a települést. Jelenleg egyedül él, két fia van. Tavaly márciusig Magyarország „Magenta 1” cégénél dolgozott, több mint 33 évig. Szerette a munkáját, de másként alakult az élete: 53 évesen új fordulatot vett. Már korábban is a hobbija volt a futás és a kutyák. Most a hobbija a munkája, a munkája a hobbija lett: a kutyafuttatással és sétáltatással foglalkozik vállalkozása keretében.

Honnan jött a futás és az „Ultraláng” elnevezés?

Ultrafutó vagyok. A sport mindig is az életem része volt. Többféle mozgásformát kipróbáltam, de végül a futás lett az életem, igen fiatalon megszerettem. Rövidtávokkal kezdtem, majd a hosszabbakban lettem eredményes. A családalapítás idején kevesebb idő jutott a futókilométerekre, majd később egyre több; 2002 óta pedig rendszeresen futok. Változó terepen és környezetben mozogtam. Aszfalton és erdei utakon is megtaláltam és a mai napig megtalálom a varázsát, lüktetését, energiáját ennek a sportnak. Magam szórakoztatására teszem és versenyzem is, tizenéve főleg 50 kilométer feletti, úgy nevezett ultratávokon, olykor akár 200 kilométert is. Kitartásom és türelmem mindig visz előre, ez a mindennapoknak is része lett. Minden napom futással indul, enélkül nem tudnám elképzelni az életem. Valószínűleg ennek is köszönhetően kerülnek el a bacik és egyéb kórságok. A természetközeli élményt nem pótolja számomra semmi. Távol a város zajától, a nyugalom, a madárfütty, a levelek és fák hangjai a szélben. Máskor a csend, a hatalmas csend, az erdei illatokkal, vagy havas tájjal és még sorolhatnám… egyszerűen csodás.

Mi a jellegzetes, lángvörös parókának a története?

2019 Szilveszterének napján Vácon jártam. Ott egy utcai árusnál megláttam ezt a jeles vörös parókát. Rögtön megvettem, mert akkor eldöntöttem, hogy felvállalom és abban a hajban fogok futni a mindennapokban és a versenyeken is. Azóta kapok hideget és meleget a hóbortomért, amit persze azóta sem bánok, mivel jól érzem magam benne. A döbbenet és széles mosoly, amivel nap mint nap találkozom, mindent megér, főleg ebben a pandémiás őrületben, amikor legalább néhány pillanatra a látványomtól elfelejtődhetnek a kellemetlenségek és egy kis vidámság ül az arcokra. A vörös haj lángol, mint a tűz, én ultrafutó vagyok, így lett a becenevem a kettő szó összekapcsolásából „Ultraláng”.

A kutyák hogy jöttek a képbe?

Mindig volt a környezetemben valaki, akinek volt négylábúja. Így kialakult a kölcsönös szimpátia a szőrmókokkal. Közben itt-ott, futások és kirándulások alatt mindig előkerült egy kutya, egy simogatás egy jó szó nekik és ez valamit szépen szívvel-lélekkel megindított bennem. Elkezdődtek a menhely- és a kutyalátogatások a szükség kenneljének közelében, a segítség mindenféle adományokkal, amit vittem szerteszét. Közben életre kelt a kutyafuttatás és sétáltatás ötlete és gyakorlata. Vele a látvány és a hála, amit a visszacsatolásként minden alkalommal kaptam a kutyusoktól.

 

Miri hercegnő és a Pomázi Kutyamenhely lakói

Gábor a Pomázi Kutyamenhelyre ez év januárja óta jár ismét, kedden és csütörtökön. Általában egy foglalkozás 1-2 órás és 3-6 km-nyi mozgást jelent, a kutyusok számára nem megterhelő formában. A lényeg minden esetben, hogy jó hangulatban, szeretetben és kutyaboldogságban teljen.

Gáborban a menhelyen tett látogatás évei alatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy egyszer legyen saját kutyája. Eljött az ideje ennek is idén februárban: Miri hercegnő, a jagd terrier keverék lett állandó kísérője, vidámságával, szeretetével, újabb változást hozva Gábor életébe.

Gábor mondhatni emberfeletti kitartása, a kutyusokhoz való hozzáállása, gondoskodása, a futáshoz, természethez való viszonya fantasztikus és mindenképpen tiszteletre méltó. Ha máshol nem is futunk össze, az egyik általa ajánlott túraútvonalon biztosan megtaláljuk valamikor.

AJÁNLOTT TÚRAÚTVONALAK (KUTYÁVAL VAGY ANÉLKÜL) BAKÓ ULTRALÁNG GÁBORTÓL
– Minden mozgásra vágyónak tudom ajánlani többek között a településünk határában az újjávarázsolt, egyre több fával beültetett Eurovelo 6 kerékpárút hangulatos 5 km-es szakaszát, akár Békásmegyeren a Barát-patak dunai bevezetőjétől egészen Szentendréig.

– A Kőbányai úton haladó zöld túrajelzés is természetközeli élményt hoz annak, aki szépen végighalad rajta vagy részutat választ.

– Ugyanígy a Damjanich utca-Köves utcai irány is kirándulásra ösztönöz. A Kőbánya előtti zöldterületet átszelve, a fenyvesek között a Sicambria romjaihoz és azon túl, a Kevélyek felé, a piros jelzés vonalán.

– Kissé távolabb van, de nagy kedvencem: a Pomáz Vróczi úttól induló zöld jelzésen a Kőhegyre és onnan a Lajos-forrás sárga jelzésén, majd a kék kereszt jelzésén Pilisszentlászlóig.

Cikkünk megjelent a júniusi Hírmondóban.

 

A nyári összevont számunk terjesztése megkezdődött, nemsokára a postaládákban lesz.

Online ide kattintva érhető el.