Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Balázs István Lövéte korábbi polgármesterének emlékére helyezett el a város koszorút a lövétei keresztnél.

2019. április 18.

Balázs István Lövéte korábbi polgármestere hétfőn (2019. április 15-én) hunyt el váratlanul. Balázs István 1952. augusztus 26-án született Lövétén, a család második gyermekeként. Asztalos szakmát tanult, inasként a szomszéd faluba járt. 1974-ben nősült, három gyermeke született Ramóna, István  és Endre. A család mellett, a családért a jobb megélhetésért tanult és végzett később öntőmesteri képesítést is. A falu vezetésébe 1996-ban alpolgármesterként kapcsolódott be, majd 2000 és 2004 között polgármester volt. Ezt követően még további 4 évig tanácsosként vett részt a falu életében.

Balázs István alapítója volt a településeink közötti testvérvárosi együttműködésnek. Budakalász első testvéri kapcsolatát Lövétével létesítette 2000. augusztus 19-én. A kapcsolat kezdeményezői Balázs István lövétei és Harcsa Lajos budakalászi polgármesterek voltak. A 19 éve létrehozott nagy jelentőségű együttműködésnek ma is sokat köszönhetünk. A testvértelepülési együttműködés aláírásának napján Balázs István vezette lövétei delegáció adományozta a Klisovác utcában, a temető bejáratával szemközti keresztet városunknak.

Balázs István temetésével azonos időpontban április 17-én 16 órakor Budakalász is megemlékezett a korábbi városvezetőről. Városunkat Székely Zoltán és a Weitzinger Zsuzsanna a testvérvárosi kapcsolatok korábbi vezetői képviselték Lövétén a búcsúztatásán. A budakalászi megemlékezésen részt vett Rogán László jelenlegi és Dr. Kulin Sándor, korábbi polgármester, Ercsényi Tiborné alpolgármester, valamint Nagy Edit a testvérkapcsolatok korábbi vezetője.

Az eseményen Dr. Kulin Sándor Budakalász korábbi polgármestere a Lövétei keresztnél elmondta: „Jelkép ez a hely, ahol most állunk a temető és a patak között. A temető, amely jelképezi az ősöket, az elmúlást és a patak pedig az örök megújulást, az élet megszakíthatatlan folyamát. Ezen a helyen állítottuk 2000-ben Balázs István polgármesterrel Lövéte ajándékát, a faragott keresztet. Balázs István kiváló magyar ember, nagyszerű közösségi szereplő és családapa volt. Áldott legyen az emléke!” Rogán László polgármester pedig elmondta, hogy óriási élmény volt annak idején megtapasztalni a városunktól mintegy 700 km-re fekvő színmagyar település erős hitét, magyarságtudatát. Balázs István pozitív személyiségét, a közösségért végzett meghatározó munkáját mind lövétei, mind budakalászi környezete a legnagyobb mértékben elismeri.

A megemlékezésen a résztvevők Kelemen László atyával imádkoztak az elhunyt polgármesterért.

A keresztre vésett gondolatok örökre szóló intelmeket fogalmaznak meg:

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetséged gyökeréhez ember hűtlen ne légy soha! Hiszem a testnek föltámadását és az örök életet. Amen”