Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Baleset-megelőzési felhívás

2018. augusztus 25.

Közlekedjünk az időjárásnak megfelelően!

A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívását tesszük közzé, melyben az időjárás vezetésre gyakorolt hatására hívják fel a figyelmet.

„Az időjárási változásokra a legtöbb ember érzékeny. Az életkor előrehaladtával egyre érzékenyebben reagálunk a frontokra, az időjárás-változásokra. Ennek oka, hogy idősebb korban a belső folyamatok lassabban játszódnak le, a test már nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz, mint korábban. Alvási zavarok, idegesség, kimerültség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

A melegfrontra érzékenyek alapvetően ingerlékenyek, fáradékonyak, kábultak, magasabb a pulzusszámuk, emelkedhet a vérnyomásuk, s ez a közúti balesetek gyakoriságára is hatással van (önuralom elvesztése, illetve meggondolatlan, agresszív, durva szabályszegések elkövetése stb.). Ezért melegfront idején az átlagosnál nagyobb türelemre, óvatosságra, s az önuralom megtartására van szükség a balesetek elkerülése érdekében.

Ezzel szemben a hidegfront megérkezése nyugodtabbá, feszültségmentessé teszi az emberi pszichét, csökken az ingerlékenység, lelassulnak a reflexek, s az állandó álmosságérzet, valamint a fejfájás, nehézkes gondolkodás is gyakori jellemzők. Mindezek következtében hidegfront esetén gyakoribbak azok a közúti balesetek, melyek az emberi figyelmetlenségre, a hibás helyzetfelismerésre, a késedelmes reakciókra vezethetők vissza.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az időjárási változások, a meleg- és hidegfront hatásaival, s mindenkor ennek tudatában közlekedjünk.

A passzív biztonsági eszközök – alapvetően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer, bukósisak, védősisak stb. – használata kiemelten fontos a közúti tragédiák megelőzése céljából. 

Szentendrei Rendőrkapitányság”