Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Zéró tolerancia az utakon

2018. augusztus 21.

Az alkohol fogyasztásának rendkívül veszélyes hatása van a vezetésre. A rendőrség erre – és az érvényben lévő zéró toleranciára – hívja fel a figyelmet az alábbi közleményében.

Aki közúton vezet és alkoholtartalmú italt fogyasztott mielőtt a volán mögé ült, büntetendő cselekményt követ el.

Az alkohol csökkenti a reakcióképességet, ezáltal a reakcióidő megnő, miközben a járművezető figyelme csökken. Megnövekszik a veszély észlelése és az elhárításához szükséges cselekvés között eltelt idő. A közúti közlekedésben a balesetek elkerülése, káros következményeinek enyhítése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a járművezető képes legyen a kialakult szituációban a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb megoldást kiválasztani és annak megfelelően cselekedni. A megnövekedett reakcióidő könnyen vezethet olyan balesetekhez, amelyeket józan állapotban a járművezető képes lett volna elkerülni. Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a járművezető mozdulatai bizonytalanná válnak, amely szintén könnyen vezethet balesethez.

A közúti közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy a jármű vezetője egyáltalán nem fogyaszthat szeszes italt.

Amennyiben a járművezető véralkohol szintje a 0,5 ezreléket, illetve a levegőalkohol-koncentrációja a 0,25 ezreléket meghaladja, bűncselekményért vonják felelősségre. Akinek a szervezetében ennél kevesebb az alkohol, fix összegű közigazgatási bírságra számíthat.

A felelősségre vonást az sem kerülheti el, aki kábítószer, vagy más bódító hatású szer befolyása alatt vezet, a büntető törvénykönyv ugyanis büntetni rendeli a bódult állapotban elkövetett járművezetést is. Aki pedig kábítószer hatása alatt ittasan vezet, őt mindkét cselekmény miatt felelősségre kell vonni.

Szentendrei Rendőrkapitányság”