Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Bebiciklizés a biztonság jegyében

2023. augusztus 25.

Csütörtökön délután bebiciklizést szerveztünk a Szentistvántelepi Általános Iskolától a fitneszparkig, az új kerékpáros nyom útvonalán, azzal a céllal, hogy a helyiek, elsősorban az iskolások még jobban megismerjék az útvonalat és a közlekedési szabályokat. Ahol helyszűke miatt a kerékpársáv nem fér el – Budakalász úthálózata jellemzően ilyen –, ott a kerékpáros nyom felfestése segíthet a biztonságosabb közlekedésben.

A közlekedők közül sajnos még mindig sok baleset éri a védtelen kerékpárosokat, így a budakalászi önkormányzat számára is fontos, hogy a lehetőségeihez mérten tegyen a biztonságért. Településünkön is sok fiatal bringázik vagy jár rollerrel. Szó szerint életbevágó, hogy ők is időben elsajátítsák a legfontosabb szabályokat; tanuljanak meg vigyázni magukra és odafigyelni a másikra.

Augusztus elején készült el a csaknem két kilométer hosszú, táblákkal ellátott kerékpáros nyom a városban, immár biztonságosabban juthatunk el kerékpárral Szentistvántelepről az Omszk parki rekreációs területre és a megújult játszótérre. A kerékpárnyom felfestésének köszönhetően az autósok várhatóan lassabban, körültekintőbben közlekednek majd ezen a szakaszon. A kerékpáros jeleket a Martinovics, a Szegfű, a Téglási András, a Kanonok, a Kertész, a Kántor, a Mező és Sport utcában festették fel. Az elkészült szakasz több helyen is keresztez olyan utat, ahol nincs elsőbbsége a kerékpárosoknak. Az előírások szerint „Kerékpárosok” veszélyt jelző táblák kerültek ki a József Attila és a Szentendrei útra, hogy fokozottan figyeljenek oda az autósok ezekben a kereszteződésekben.

A kerékpáros nyomvonal átadó rendezvényére a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesülettel együtt vártuk a kalásziakat, elsősorban az iskolásokat csütörtök délután. A Szentistvántelepi Általános Iskolától induló játékos bebiciklizés keretein belül a résztvevők több állomáson is ellenőrizhették vagy éppen felfrissíthették kerékpáros tudásukat. A nyomvonalat sárga szalagokkal jelölték a szervezők. Akiket a nagy meleg sem tántorított el és végigtekerték a kijelölt szakaszt, nem tértek haza üres kézzel.

A kerékpáros nyom és a kerékpársáv fogalmát gyakran összetévesztik egymással. A kerékpáros nyom az úttesten kerékpárt és nyilat mutató, sárga színű burkolati jellel kijelölt útfelület, amelyen autók is közlekedhetnek, a kerékpársáv pedig az úttesten, kifejezetten kerékpárosok számára kijelölt sávot jelent.

Ahol helyszűke miatt a kerékpársáv nem fér el – Budakalász úthálózata jellemzően ilyen –, ott a kerékpáros nyom felfestése segíthet a biztonságosabb közlekedésben.

A sárga piktogramok a biciklisek részére egy ajánlott útvonalat jelölnek, az autósok figyelmét pedig felhívják arra, hogy a felfestett útszakaszon számítsanak kerékpárosokra.

A beruházás EU-s pályázati forrásból (VEKOP-5.3.2-15-2020-00065 – Közlekedésbiztonság fejlesztése Budakalászon projekt) valósult meg. A 2021-ben elnyert pályázati forrásból járdaépítésre, kerékpártámaszok telepítésére és a térfigyelő kamerarendszer bővítésére is sor került, valamint elkészült Budakalász Fenntartható Mobilitási Terve is.

Fotók: Szabó Zoltán