Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 25. kedd | Vilmos napja

Hírek

 

Befagyott a tó

2018. január 23.

Vékony hártyát láthatunk az Omszk- tó víztükrén, kacsák totyognak a jégen. Szikrázik a lehullott hó a nádasban. Megkapó kép, sokan sétálnak erre ilyenkor is, hogy gyönyörködjenek a téli látványban. Érdemes azonban néhány dolgot fokozottan szem előtt tartani a hideg időben.

Ha lehűl a levegő és jégréteg keletkezik a tó felületén, legyünk óvatosak, figyeljünk oda jobban egymásra. Gyermekeink egy pillanat alatt kiszaladhatnak a jégre, mert vonzó számukra a csúszkálás.

Fontos tudni, hogy jégre lépni szigorúan tilos, mert komoly veszélyt jelenthet! Minden évben fordulnak elő halálos balesetek a felelőtlen jégen tartózkodás miatt. Ha valaki a tiltás ellenére jégre merészkedett és megtörtént a baj, a következőket teheti. Legfontosabb a lélekjelenlét megőrzése, ugyanis 10 perc áll rendelkezésre, hogy önerőből megmentse magát a bajbajutott. Ezután izomgörcs áll be, majd egy óra elteltével eszméletvesztés várható. Meg kell keresni a jég legvastagabb részét, itt két könyökre kapaszkodva próbáljuk magunkat kihúzni és hason csúszva partra jutni. Bízunk benne, hogy kellő körültekintéssel elkerülhető a baj.