Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

A Paks II. mozgó kiállítása begördült Budakalászra

2019. október 01.

Miért van szükség új atomerőműre Pakson? Miként járul hozzá az atomenergia a klímavédelemhez? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Paks II. társaság tájékoztató járművén, amely október 1-jén és 2-án Budakalászon, a Művelődési Ház előtt állomásozik.  

A high-tech kamionban elhelyezett kiállításon az érdeklődők interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergiával, a Pakson üzemelő négy, illetve a tervezett két új blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. beruházás jelentőségéről, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, és virtuális sétát is tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben.

A Paks II. interaktív mozgó kiállítása október 1-2-án, 8:00 és 17:00 óra között tekinthető meg a Művelődési Ház parkolójában. Egyéni látogatóknak érdemes délután a helyszínre érkezni, mivel a délelőtti órákban budakalászi általános iskolás csoportok tekintik meg a kiállítást. A helyszínen a felmerülő kérdésekre a társaság két mérnöke ad választ.

Gondolta volna?

A napjainkban meglévő 8617 MW bruttó villamos teljesítőképességből csupán 4000 MW maradhat üzemben 2033-ig. Az összesen 2000 MW-os teljesítményű négy jelenleg működő paksi blokk 2032 és 2037 között, üzemideje végén leállítják, ennek a helyébe lép majd be az összesen 2400 MW-os teljesítményű két új paksi egység. Nem az a kérdés tehát, hogy szükség van-e Paks II.-re

Az új paksi blokkok a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, ún. 3+ generációs technológiát képviselik.

A 2016-os párizsi megállapodás aláírói, köztük Magyarország, ígéretet tett többek közt a fosszilis energiahordozók kivezetésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Az atomerőművek segítik az éghajlatváltozás megelőzését, hiszen működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot vagy más üvegházhatású gázt.