Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. augusztus 09. kedd | Emőd napja

Hírek

 

Belterület? Lakóterület? Mi a különbség?

2022. június 17.

Aki időnként belepillant a Képviselő-testületi előterjesztésekbe, figyelemmel kíséri az Önkormányzat munkáját, láthatja, hogy a Képviselő-testület rendszeresen dönt egy-egy telek, telekcsoport belterületbe vonásáról. Hogy lehet ez? Hiszen azt ígérték, hogy nem lesznek új lakóterületek, nem épülnek lakóparkok, társasházak! Miért kell akkor majdnem minden hónapban néhány telket belterületbe vonni?

 

Nézzük először azt, hogy mit jelent a belterület!?

A belterület a település közigazgatási területének – jellemzően a település történetileg kialakult, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó – kijelölt része, amelyet a földhivatal a belterület határának rögzítésével nyilvántart. Ezen kívül a földhivatal rögzíti a zártekerti határt is, és így a település területén háromféle fekvésbe sorolja valamennyi teleket: belterületi, zártkerti és külterületi fekvésbe. A teleknek a földhivatal által nyilvántartott fekvése azonban nem határoz meg építési jogokat. Egy telek nem attól lesz beépíthető, hogy belterületi fekvésű, hanem attól, hogy a Szabályozási terv építési övezetbe sorolja. Annyi összefüggés azonban van a belterület és az építési övezet között, hogy a Szabályozási terv általában belterületbe vonásra javasolja az építési övezeteket, tehát megjelöli a belterület tervezett határát az építési övezetek „külső szélén”.

 

Ezen a kis térképen Budakalász településközponti- és lakóterületi építési övezetei vannak kiszínezve. Ezekre a területekre nézve Budakalász Szabályozási terve – a fentebb leírtaknak megfelelően – rögzíti is, hogy belterületbe vonandók, vagyis ezek a területek már mindenütt a belterület tervezett határán belül vannak. Azonban nem mindenütt történt meg minden egyes telek belterületbe vonása. Különösen Berdó és Prekobrdo területén mozaikos a belterületi telkek közt a zártkerti és külterületi telkek elhelyezkedése. Néhol csak egy-egy telek, máshol 8-10 telekből álló telekcsoport, sőt akár egy-egy utca is külterületi zárványként ékelődik a belterületbe. Az utóbbira példa az Erdőhát utca és Dolinai út környéke. Itt még a telkek nagysága, szélessége sem megfelelő, ezért csoportos telekalakítást kell elvégezni, ami szintén megjelenik a Képviselő-testületi döntések témái között.

A belterületbe vonás költségeit a telektulajdonosok állják, de az eljárást Képviselő-testületi döntés alapján az Önkormányzatnak kell kezdeményeznie a Földhivatalnál.

Belátható azonban, hogy amíg csak a meglévő építési övezetekben történik elszórtan belterületbe vonás, addig nincs szó új lakóterületről.

A belterületi, zártkerti és külterületi fekvésben lévő telkek vegyessége az építési övezeteken belül nem csak a telektulajdonosok számára zavaró, hanem az útépítések tervezésében is problémát okoz. Az érintett tulajdonosokkal együttműködve azonban el lehet érni idővel azt, hogy a lakóterületek teljes egészükben belterületi fekvésben legyenek nyilván tartva, elkülönülve a zártkertektől és a külterülettől!