Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 20. szombat | Tivadar napja

Hírek

 

Bemutatkoznak a Lupa-sziget állandó lakói

2021. június 25.

Hétvégi, nyári programnak is tökéletes: aki még nem járt a Lupa-szigeten, érdemes átkompolnia a kultikus Ebihal büfétől a Lupa-szigetre. A Sanyi bácsi büféje mellett lévő zöld területen, a Szentendrei-sziget felőli partrészen, valamint a hatalmas platánfákkal szegélyezett Platán soron a turisták is megcsodálhatják a Lupa szépségeit, élvezhetik a sziget egyedi atmoszféráját, ami egy kincs és amire vigyázni kell.

Szöveg: A Lupa Egyesület elnöksége | Fotó: Szabó Zoltán, Lupa Egyesület

Szabó Zoltán: Lupai rév

Budakalász központjától alig negyedórányi bicikliútra, a Duna partján található az Ebihal büfé, ami több mint büfé: a májustól szeptemberig tartó szezonban onnan indul rendszeres kompjárat a Lupa-szigetre, ami a budakalászi part és a Szentendrei-sziget között húzódik, közigazgatásilag Budakalász része.

A Lupa-sziget nevét egy p-vel (Lupa) és két p-vel (Luppa) is szokták írni, mindkét verzió helyes. A szigetet 1932-ben parcellázták fel, majd nyeles telkekre osztották. A parcellázott sziget pár év alatt szinte megtelt.

A mindössze hétszáz méter hosszú Lupa-sziget jellemzően nyaralóknak ad otthont, de az ide látogatók találkozhatnak olyan szigetlakókkal is, akik életvitelszerűen, a szezonon kívül is itt élnek – van, aki családdal, gyerekekkel. Az állandóan itt élők az átjárást saját csónakkal oldják meg, és úgy alakították át a házaikat, hogy azok a hideg időkben is komfortosak legyenek. A szigeten lévő házak egy része generációról generációra száll, így nem túl gyakran van eladó ingatlan a szigeten.

Szabó Zoltán: Lupa-sziget

Bár már nyolc éve nem volt komolyabb árvíz a Duna ezen szakaszán, a korábbi évtizedekben bizony sűrűn előfordult, hogy egy-egy áradás során a lupai kertek víz alá kerültek. A sziget házait ezért eleve lábakra építették, hogy a lakóépületekbe lehetőleg ne folyjon be a Duna. Noha napjainkban már inkább a rendkívül alacsony vízállás, mintsem az árvíz a gyakoribb, a lupaiak azért árgus szemmel figyelik a vízállás előrejelzéseket. A szigetet legutóbb 2013-ban sújtotta hatalmas árvíz, az azóta felhúzott házak éppen ezért magasabb talpakra épültek, mint a régebbiek. A régebbi házakra jellemző az egyszerű, letisztult stílus, nem egy lupai házat a híres építész, Kozma Lajos tervezett.

A sziget szívét adja a néhai Diós Sándorról elnevezett Sanyi bácsi büféje, ami a teljes szezonban várja a vendégeket. A retro hangulatú büfében remek csapolt sört lehet kapni, a szezonban hétvégenként pedig meleg ételeket is árulnak. Nyaranta a büfét gyakran keresik fel olyan vízi túrázók, akik megállnak pihenni vagy ebédelni a szigeten.

Lupa Egyesület: Platán sor

Jóllehet Lupán nem mindegyik ingatlan van kerítéssel elzárva, az ide látogatóknak nem árt tudni, hogy a sziget nagy része magánterület. Ugyanakkor a Sanyi bácsi büféje mellett lévő zöld területen, a Szentendrei-sziget felől eső partrészen, valamint a hatalmas platánfákkal szegélyezett Platán soron a turisták is megcsodálhatják Lupa szépségeit, élvezhetik a sziget egyedi atmoszféráját, ami egy kincs és amire vigyázni kell. A lupaiak tisztelik a természetet, védik a sziget élővilágát és a környezetet, és az itt élők védelme érdekében ugyanezt kérik az ide érkező vendégektől is. Az idei szezonban már két köztéri kuka is a sziget látogatóinak a rendelkezésére áll, az egyik a sziget kompkikötőjének a közelében, a másik a sziget focipályának a szélén.

A sziget ad otthont hosszú évek óta a LuppArt elnevezésű művésztelepnek, ahol a képzőművészek a Lupa adta ihletet kihasználva alkotnak. Munkáik eredménye olykor egy-egy szabadtéri installáció is, amely a sziget közterületén kerül kihelyezésre.

A lupaiak valódi közösséget alkotnak, baj esetén segítenek egymásnak, nyár esténként kisebb-nagyobb társaságban gyűlnek össze házaik teraszán vagy a büfében. Többségük tagja a sziget öngondoskodását biztosító Lupa Egyesületnek, amely a mindenkori budakalászi önkormányzattal együttműködve látja el a sziget közterületeinek rendezésével, fenntartásával valamint a természetes környezet megőrzésével kapcsolatos feladatokat.

A Lupa Egyesület elsődleges célja az itt lévő ingatlanok tulajdonosainak érdekképviselete, a sziget természeti értékeinek megőrzése, valamint az infrastruktúra fejlesztése az első két szempont maximális szem előtt tartása mellett.

A nyaralók és az itt élők kényelmét elősegíti, hogy a szigeten ki van építve a villany, a víz-és a csatornahálózat, utóbbi jövőbeni fejlesztéséért az egyesület és a budakalászi önkormányzat közös erőfeszítéseket tesz.

Az öngondoskodás része az is, hogy nemrég megalakult a Lupai Önkéntes Tűzoltó Egylet is, amely a Szentendrei Tűzoltósággal szoros együttműködésben végzi feladatait.

A szigetnek saját gondnoka van, aki a Lupa közterületeit gondozza és az itt élők ügyes-bajos dolgaiban is segít.

A Lupa Egyesület minden évben megszervezi az úgynevezett Lupa Napot augusztus utolsó hétvégéjén. A Lupa Napon különféle szabadtéri programokkal (főzőversennyel, regatta versennyel, tollas bajnoksággal, kertmozival) várják a szervezők a lupaiakat és a budakalásziakat. Mert mi, lupaiak, bár a szigeten élünk, a budakalászi közösséghez is szeretnénk tartozni.