Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Beruházók, hatóságok, tervezők, figyelem!

2022. december 05.

A Natura 2000 területeket érintő tevékenységek miatt a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának felkérésére nemrég jogi összefoglalót és jogalkalmazási útmutatót készített a jövő nemzedék érdekeit ellátó biztos-helyettes. A budakalászi Duna-part is Natura 2000 terület, ezért minden érintett számára figyelemre méltó olvasmány.

A budakalászi Duna-part mentén kialakult különleges zöld folyosó (galériaerdő) Natura 2000-es védelem alatt áll. Ily módon az Európai Unió által létrehozott összefüggő európai ökológiai hálózat részei vagyunk. Az európai jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül itt úgy kell a biológiai sokféleséget megóvni, hogy korábbi kedvező természetvédelmi helyzetük hosszú időn át fennmaradjon.

A budakalászi partszakasz tehát kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, jó része pedig helyi védettséget is élvez. Ennek ellenére két éve itt jelentős sajtóvisszhangot kapott  beavatkozások  történtek. A városvezetés a budakalászi Duna-partot egyedi tájértékként kezeli, ezért elvégeztette a partszakasz komplex természetvédelmi szakértői vizsgálatát. A lehangoló eredményekre többször is felhívtuk az illetékesek (állami tulajdonú terület kezelő Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, az ide engedélyeket kiadó Kormányhivatalok, Hajózási Hatóság, és minden más illetékes szerv) figyelmét.

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója összegezte a Natura 2000 területekre vonatkozó Alaptörvényből, alkotmánybírósági döntésekből, illetve az Európai Unió Bírósága által hozott határozatokból fakadó követelményeket, valamint a Natura 2000 területekre hatást gyakorló tevékenységek elfogadásának, engedélyezésének menetét, legfontosabb alapelveit.

 A szakmai anyag kiadásának célja az érintett beruházók, hatóságok, önkormányzatok, tervezők támogatása és a jövő nemzedékek érdekeit figyelembe vevő, az Alaptörvénnyel összhangban álló joggyakorlás megteremtése.

A dokumentum teljes szövege itt megtalálható.

2017-ben ilyen volt:                                      2021 nyarán már ilyen:

Fotók: A budakalászi Duna-parton engedély nélkül és a beépítési előírásokat figyelmen kívül hagyó építési tevékenységek kivizsgálása érdekében készült Képviselő-testületi előterjesztés (2021. október 20.)