Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

Beszámoló a budakalászi fiatalok római zarándokútjáról

2018. augusztus 22.

Három fiatal budakalászi fiú képviselte városunkat a Rómában megrendezett tizenkettedik nemzetközi ministráns találkozón, melyre tömegesen zarándokoltak el a résztvevők a világ minden tájáról. Wettstein Márk, Takács Kolos és Forián – Szabó Miklós vettek részt a küldöttségben Budakalászról. Korábban már beszámoltunk az előkészületekről, most az utazási élményeikről kérdeztük a fiúkat.

Milyen élményeket tartogatott az odafelé vezető út?

Busszal indultunk korán reggel Budakalászról. Első állomásunk Olaszországban Velencében volt, ahol meglátogattuk a Szent Márk Székesegyházat és a város lagúnái is nagy hatással voltak ránk. Innen tovább indultunk Rómába, szállásunk egy kempingben volt.

Milyen benyomást tett rátok a város?

Rómában első élményünk a Szent Kelemen Bazilikában tartott mise volt, melyet csoportos városnézés követett. Láthattuk a Colosseumot, a Lateráni bazilikát és a Maria Maggioret. A Vatikáni Múzeum kincseiben is gyönyörködhettünk, a Laokoón szoborcsoport és a Sixtus kápolna is felejthetetlen látvány volt.

Hogyan éltétek meg a pápai misét?

Nagy várakozás előzte meg a pápai misét, hiszen őszentsége személyesen fogadta a ministránsokat. 67.000 fiatal zarándokolt el a Szent Péter térre, ide csak bonyolult biztonsági ellenőrzés után lehetett bejutni. Ferenc pápa mise előtt körbejárt a résztvevők közt és kifejezte a nagy létszám miatti örömét. A hangulat fantasztikus volt, mélyen átjárt minket az emelkedett szellemiség. Felemelő volt, hogy ennyien együtt szolgálhatunk az Úrnak.

Magyar misén is részt vettetek?

Igen, 1.700 fiatal részvételével magyar misét is tartottak a Szent Ignác templomban. A magyarok megtöltötték az épületet, a közösen elénekelt himnusz felemelő volt. A templom előtt válogatott meccsekhez hasonlóan mindenkiben felerősödött a nemzeti érzés. Nagy élmény volt ezt megtapasztalni. Egy utolsó záró misét is tartottak a Budapest- Esztergomi egyházmegyéből érkezők részére.  Itt egy fantasztikus orgonaelőadást is hallhattunk, a fiatal fiú előadása bezengte az egész bazilikát. Később felmentünk a kupolába, onnan ráláttunk egész Rómára.

Milyen volt a közösség? Sikerült barátságokat kötni?

Igazi egység alakult ki, a végére sikerült teljesen összehangolódni, a sok közös program közel hozott minket.

A hazafelé vezető út is tartogatott még meglepetéseket?

Hazafelé indulóban megálltunk Assisiben, itt a vacsorát kispapok készítették, ők főztek ránk. Felfedeztük a Szent Ferenchez köthető város szépségeit. Továbbhaladva hajnalban megálltunk Jesoloban egy tengerparti misére és fürdőzésre a napfelkeltében. Maradandó élményekkel gazdagodva térhettünk így haza.

 

Korábbi írás:

https://www.budakalasz.hu/budakalaszi-ministransok-ferenc-papanal/