Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 14. vasárnap | Tibor napja

Hírek

 

„Az igazán beteg gyerekektől lehet a legtöbbet tanulni”

2017. október 26.

Októbertől Dr. Tordas Dániel gyermekgyógyász szakorvos váltja Dr. Asztalos Imre praxisát. A gyermekkardiológiai gyakorlattal is rendelkező szakorvos kórházi tapasztalata után a házi gyermekgyógyászatban segíti a családokat. Fontos számára a prevenció és a bizalom.

 Mikor és hol szerezte orvosi diplomáját? Miért választotta a gyermekgyógyászatot szakterületként? 

Először is szeretném megköszönni megtisztelő megkeresésüket! Örülök, hogy bemutatkozhatom, így a gyerekek és a szüleik már nem teljesen idegen gyermekorvoshoz jönnek a rendelőbe.

A Semmelweis Egyetemen végeztem 2010-ben. Az egyetemi éveim alatt döntöttem el, hogy a gyermekgyógyászatot, ezen belül is a gyermekkardiológiát fogom választani. Ebben a témakörben végeztem tudományos munkát, tartottam előadásokat.

A felnőttekhez és a gyerekekhez különbözőképpen kell fordulni. Mindig jobban érdekelt a gyerekorvoslás. Egyrészt izgalmas és szép feladat felállítani a diagnózist olyan esetekben, amikor a gyerekek még nem tudják kifejezni magukat, és nekem kell kitalálnom, hogy mit is éreznek, mi fáj, mi kellemetlen.  Másrészt a gyerekek gyógyulása és mosolya felülmúlhatatlan.

Egy adott szakterülethez való vonzódást nem mindig lehet megmagyarázni, ez az adott ember személyiségén, hozzáállásán is múlik. Engem a gyerekorvoslás motivált.

Bizonyára rengeteg különleges esettel találkozott. Mi volt a legemlékezetesebb történet kardiológusi praxisában?

A gyermekkardiológia az orvosláson belül különleges helyet tölt be, ennek megfelelően rengeteg különleges esettel találkoztam.  Azok az esetek igazán izgalmasak, amikor első látásra egyértelműnek tűnő diagnózisról kiderül, hogy valójában teljesen más ok áll a háttérben. Emiatt kell nagyon óvatosnak és alaposnak lenni.

Emlékszem, volt egy kislány, aki autóbalesetet szenvedett, szerencsére komolyabb sérülések nélkül, de két nappal később jelentkező panaszait először mindenki a traumára vezette vissza. Kivizsgálása során hirtelen fellépő új tünetek azonban felhívták a figyelmet, hogy itt valami mással állunk szemben. Szerencsére, mivel minden kolléga odafigyelt, az első pillanatban félrevezető anamnézist hamar tisztáztuk, a megfelelő kezelést megkapta, és azóta ismét teljes életet él.

 Úgy tudjuk, a sport fontos szerepet játszik az életében. Milyen sportágakban próbálta ki magát és milyen szinten űzte ezeket?

A sportnak mindenki számára fontosnak kell lennie. Kisgyerekkoromtól úsztam, vízilabdáztam és futottam. Bár az utóbbi évek leterheltsége kevesebb időt hagyott a sportolásra, továbbra is igyekszem megtalálni a lehetőséget egy kis edzésre.

Futásra itt helyben is lesz lehetősége. Tervezi-e, hogy kipróbálja a futópályát az Omszk Parkban?

Természetesen igyekszem kipróbálni, bár én a legjobban a Duna-parti futást kedvelem.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből érkezik városunkba. A házi gyermekorvosi praxis bizonyára nagy változást jelent mind a gyógyítás körülményeit, mind a szakterületet, mind a betegeket illetően. Miért döntött a váltás mellett?

A Gyermekszív Központban való munka óriási lehetőséget adott nekem. Nagyon szerettem ott dolgozni, éppen ezért heti egy délelőttöt részállásban ott töltök, így szakmailag is szinten tudom tartani magam.

A praxis sokkal komplexebb munkát igényel, nem elegendő a gyerek gyógyulásához csak őt magát látni, az egész családot együtt kell nézni, és sok esetben fel kell tárni egyéb problémákat is.

A döntésemet az is segítette, hogy nagycsaládos lettem.  A kórházi munkatempó és munkaidő mellett nem jutott elegendő idő a feleségemre és a kisgyerekeinkre.

Asztalos doktort személyesen is ismeri, a doktor úr még önt is gyógyította gyermekkorában. Hogyan emlékszik rá?

Asztalos doktorról jó emlékeim vannak gyerekkoromból, megnyugtató hangja és megjelenése miatt félelem sosem volt bennem.  Megtisztelő, hogy a praxist tőle vehettem át, igyekszem méltó utódja lenni.

Milyen elveket vall a gyógyításban?  Mennyire tartja fontosnak a természetesebb gyógymódokat?

Amint korábban is említettem, a gyerekgyógyászatban nem csak a gyereket kell nézni, hanem az egész környezetét. Igyekszem majd barátságos körülményeket teremteni, hogy főként a kisebbek félelme elszálljon.

A gyerekeket a szülőkkel közösen gyógyítjuk, én irányt mutatok, hozzásegítem őket a gyerekük egészségéhez. Ezért nagyon fontos a bizalom, csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha a szülő megfogadja a tanácsomat (például, ha gyógyszert javasolok, akkor azt beadja, illetve, ha nem látom szükségét, akkor azt is megfogadja).

Emellett nagy hangsúlyt fektetek a prevencióra is, amit már a születéstől kezdve el kell kezdeni. Ebben is támogatni fogom a szülőket.

A természetes gyógymódoknak nagyon sok fajtája van. Van olyan, amit teljes mértékben elutasítok, de vannak olyanok, amik az orvoslás részét képezik. Ennek keretei ezeket a hasábokat meghaladják. A legfontosabb, hogy a szülők bízzanak az orvosukban, és ha egy másfajta gyógymódot találnak ki, akkor leüljenek és közösen megbeszéljék, hogy az egyiket miért lehet alkalmazni, a másik miért veszélyes.  Azonban azzal is tisztában kell lennie mindenkinek, hogy a nemzetközi protokollok betartása nagyon fontos, hiszen nagy esetszámú vizsgálatok alapján íródnak, tudományosan megalapozottak.

Néhány gyakorlati kérdést is fontos föltennünk. Mi a betegek teendője? Be kell-e jelentkezni újra a szülöknek vagy automatikusan Önhöz kerülnek Asztalos doktor betegei? Új betegeket hogyan fogad?

Minden gyerek, akinek a kártyája jelenleg Asztalos doktor úrnál van, automatikusan átkerül hozzám. Így semmilyen teendője nincsen a szülőknek. Új betegeket az én területemről automatikusan fogadnom kell, így például, aki új lakó lesz a környéken, el kell hoznia hozzám a papírját, aláírunk egy kikérőt, és mi elküldjük a korábbi doktor néninek/bácsinak. Az újszülöttek a területemen pedig automatikusan hozzám kerülnek. Természetesen a szabad orvosválasztás mindenkit megillet. Területen kívüli gyerekeket előzetes megbeszélés alapján tudok vállalni.

Terveim szerint novembertől előjegyzést fogunk bevezetni, illetve egy honlappal is készülünk, amely jelenleg tervezési fázisban van. Addig is Facebookon keresztül (Budakalászi gyermekorvosi rendelő – dr. Tordas Dániel) értesítem a szülőket az esetleges távollétről, egyéb fontos információkról.

 Mit tudhatunk Budakalász új gyermekorvosának magánéletéről? (Van-e családja, gyermekei? Felesége mivel foglalkozik? Gyerekei hová járnak intézményekbe?)

Feleségem szintén orvos, jelenleg három gyerekünkkel otthon van, és megteremti mindannyiunknak a nyugodt családi környezetet. A „nagyobbik” lányunk két és féléves éves, velem együtt ő is most kezd új életet: óvodás lesz. A kisebbek pedig ikrek, egy kislány és egy kisfiú, egy évesek.

Mióta él Budakalászon? Milyen a kötődése a városhoz?

Csillaghegyen nőttem fel, feleségem pedig Piliscsévről származik, így nem volt kérdés, hogy lakhelyünknek egy olyan Budapesten kívüli helyet kell találnunk, ahol a nagyszülők mindenkihez közel vannak és a gyerekeinket is biztonságban, jó környezetben tudjuk felnevelni. Tekintettel arra, hogy a szomszédban nőttem fel, Budakalászt jól ismertem. Nagynéném is itt él, testvérem a családjával egy éve költözött ide, illetve az elmúlt évtizedek alatt sokat jártunk errefelé biciklivel. Láttam, hogy fejlődik és szépül ez a város. Úgy gondoltuk, nagyon jó hely lesz a családunknak!

Orvosként mi az, ami boldoggá teszi?

Pályámat a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezdtem, daganatos gyerekekkel. Sokan kérdezték, hogy lehet ezt lelkileg bírni. Én mindig azt mondom: az igazán beteg gyerekektől lehet a legtöbbet tanulni. A szenvedések hősies viselését, akaratot a gyógyuláshoz, emberséget.  Amikor a legnagyobb szenvedés közepette is hálával mosolyognak rám, amikor azt kérik, hogy egy fájdalmas beavatkozást én csináljak, az sok erőt ad. Akkor értettem meg, hogy mit jelent igazán gyerekeket gyógyítani. Őszinte mosolyuk mindig örömmel tölt el!