Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. október 05. szerda | Aurél napja

Hírek

 

Beszélgetés és ötletbörze a budakalászi sport jövőjéről

2022. május 31.

Találkozóra és ötletbörzére hívta Budakalász Város Önkormányzata a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények képviselőit, valamint a sportszerető kalászi polgárokat a Faluház udvarára. A téma a helyi sport jelenlegi helyzete és jövője volt. A hétfőn este elkezdett közös gondolkodás végeredménye az új budakalászi sportkoncepció lesz majd.

A megjelenteket a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának elnöke, Balogh Csaba köszöntötte, majd Forián-Szabó Gergely alpolgármester beszélt a város sporttal kapcsolatos elképzeléseiről.

A 2009-ben elfogadott budakalászi sportkoncepció felett eljárt az idő. Az elmúlt bő tíz évben sok minden változott: jelentősen nőtt a lakosságszám, változott az intézményi háttér, de változtak az elvárások és a lehetőségek is. Budakalász korábban is jellemzően sportos település volt, a mozgásigény folyamatosan nő. A sportolni vágyó fiatalok és a szabadidősport kedvelői számára jó hír, hogy a tavaly átadott Patakpart Általános Iskolában egy impozáns sportcsarnok is épült, és reális az esély arra, hogy a Kalász Suli is új tornateremmel gazdagodjon. Az új létesítmények építése mellett a meglévő infrastruktúra fejlesztése is fontos feladat.

Budakalász 12 ezer lakosából több mint kétezer gyermek, így az egészséges életmód és a rendszeres mozgás népszerűsítését nem lehet elég korán elkezdeni. A találkozón a helyi bölcsőde, valamint az óvodák és az általános iskolák vezetői és pedagógusai is magukénak érezték a mozgásban gazdag életmódra való nevelést. A város letette voksát a szabadidősport támogatása mellett. Az Élhető Budakalász elnevezésű településfejlesztési program munkaanyagában is helyet kapott a sport és a rekreációs zónák kialakításának igénye az erre alkalmas településrészeken.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet nem segítette a tömeges sportolás népszerűsítését, napjainkban azonban már érezhetően megnőtt az igény a közösségi programokra és a mozgásra is. A város vezetői új sportkoncepció megalkotásába kezdtek, és a törekvések akkor lesznek eredményesek, ha az elkészült dokumentum sokak szándékait tükrözik.

A siker érdekében véleménycserére hívták a kalászi civil szervezetek, ezen belül is elsősorban a sportegyesületek irányítóit és edzőit, valamint a helyi köznevelési intézmények vezetőit, testnevelőit és Budakalász sport iránt elkötelezett polgárait is.

A Faluház udvarán tartott, jó hangulatú találkozón a bemutatkozás percei után a sportkoncepció munkacsoportjának tagja, az est moderátora, Ormándlaki Balázs ötletbörzére hívta az érdeklődőket, akik három csoportban folytatták a programot, és szabadon engedhették a fantáziájukat. Az egyik helyszínen arra keresték a választ, hogy a civil szervezetek miként tudnának segíteni a lakosság aktívabb életmódjának kialakításában. A másik csoport arról alkotott véleményt, hogy az Önkormányzat mivel támogathatná az egyesületek sportot népszerűsítő tevékenységét. A harmadik csapat tagjai pedig ötleteket vázoltak fel a szabadtéri szabadidős sportolási lehetőségek bővítésére.

A sportfórumon ott voltak a helyi labdajátékok, a vizes sportok és a küzdősportok képviselői is. Szóba került mások mellett a budakalászi sportágválasztó programok szervezése és népszerűsítése, a kerékpárutak és a gyalogos túraútvonalak bővítése, valamint a szabadtéri sportolási lehetőségek további szélesítése. Kiderült, hogy lenne igény közösségi sportfoglalkozások, szenior sportrendezvények, illetve amatőr bajnokságok szervezésére is. Sokan fontosnak tartják azt is, hogy a helyi sportélet lehetőségei és eseményei kapjanak még nagyobb felületet a médiában.

Az új sportkoncepció megalkotásának „mérkőzése” tehát elkezdődött, a kezdőrúgást elvégezték a hétfői sportfórum résztvevői. További egyeztetések után nagy érdeklődéssel várjuk a végeredményt, amellyel minden bizonnyal minden mozogni vágyó budakalászi nyerni fog.