Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Bloch Hugó fotóarchívuma

2017. augusztus 25.

Ő volt talán a falu első fotográfusa, akinek budakalászi életképeket ábrázoló felvételeiből szebbnél szebb barnás árnyalatú képeslapok készültek a harmincas években. Fotóarchívumát a Ferenczy Múzeumban őrzik, emellett a Faluházban szerveztek kiállítást értékes hagyatékából 2009-ben.

Néhai Bloch Klári nénit idézzük:Bloch Hugó és családja

„Újpest volt szülőotthonom, ahol 1929-ben édesanyám életet adott nekem. Édesapám, Bloch Hugó nagyon szerette a gyerekeket, tizenkettőt tervezett. Sajnos idő előtt nyugdíjazták a Magyar Királyi Dohánygyárból ahol, mint műszaki rajzoló építész dolgozott. Négy gyerekének eltartásához minden lehetőséget megragadott: méhészkedett, nyulakkal kísérletezett és talán a fényképezés is ezért került be az életünkbe. Trafikot nyitott, ami aztán elfogadható életet biztosított a családnak.

Fényképezőgépe gyönyörű volt, szépen kidolgozott fából és csillogó fém alkatrészekből állt. Harmónikaszerű szerkezettel lehetett beállítani a lencse távolságot, ezt nyomógombbal lehetett nyitni-csukni, akár az emberi szemet. Egyszer-egyszer én is bebújhattam a fekete lepel alá, ami eleinte félelmetes volt, különösen amikor mesterséges fényben fényképezett minket magnézium lobbantással. Mozdulatlanul, pislogás nélkül kellett maradni egy ideig. Az előhívásnál is ott lehettem a piros, homályos fénnyel világított pincénkben. Láthattam a varázslatot, ahogy a vegyszeres vízben megjelent a csoda, a negatív, ahol a fehér-fekete tréfásan felcserélve jelent meg. Napsütésben keretbe téve a lemezt és a fotópapírt, megjelent rajta a kép, barnás árnyalatban. Kimondhatatlan örömöt jelentett, ha sikerült!”

A következő hetekben ezen archív fotográfiai gyűjteményből szemezgetünk. A képen Bloch Hugó látható négy gyermekével és egy szomszéd kisfiúval.