Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. április 12. hétfő | Gyula napja

Hírek

 

Budakalász egykor és most

2021. március 03.

Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy újra fotózzuk Bloch Hugó néhány harmincas években, Budakalászon készült fényképét. Érdekes utazás járható be úgy az idősebb, mint a fiatalabb korosztály számára a fotók láttán. Előbbi visszaidézheti, ha nem is a harmincas évekbeli állapotokat, de az elmúlt évtized változásainak egy részét, míg a fiatalabbak, vagy pár éve Budakalászra költözők számára megismerhető a múlt egy szelete.

Bloch Hugo a Budai út 13. szám alatt lakott feleségével és gyermekeivel, a bemutatott fotók nagyrésze is a Budai úton és annak közelében készült. Bloch Hugó műszaki rajzoló építész volt, de méhészkedett és fotózott is. A méhészkedéshez kapcsolódóan még egy társasjátékot is készített. Az erről szóló írás 1923-ban, az Alföldi Méhészet című lap VII. évfolyamában jelent meg. A társasjáték ára 7000 korona volt és az Alföldi Méhészet szegedi szerkesztőségében lehetett megvásárolni.

Mint az újság írta: „Ismét újdonságról, — még pedig igen figyelemre méltó újdonságról adunk olvasóinknak hirt. Bloch Hugó építész, budakalászi lelkes méhésztársunk agyában egy olyan elmés és szórakoztató mű született meg, amely mint kedves játékszer igen becses még azoknak is, akik eddig nem méhészkedtek. Amellett, hogy kellemesnn szórakozhatnak vele, — játszva, akaratlanul elsajátítják azokat a tudnivalókat, amelyek a méhészet üzéséhez. — mint alapfogalom, — szükségesek.”

A korabeli újság pdf-ben a képre kattintva olvasható.

Ő maga ezt mondta akkor a társasjátékról: „Adja az Úristen, hogy ezen szerény kis müvemmel. — melynek tulajdonképeni rendeltetése a méheket s igy a méhészetet minél szélesebb körben megismertetni és megkedveltetni, hogy célt érjek”. …Az egész müvet Bloch Hugó építész, méhésztársunk nemcsak feltalálta és szerkesztette, de ő maga rajzolta, festette és komponálta a ragyogó szép képeket. Ez a szép munka dicséretet, készítője pedig minden támogatást megérdemel.”

Unokája, Békés György pár éve így emlékezett vissza rá:

Anyai nagyapám, Bloch Hugó költözött ki a fővárosból és próbáltak itt a nagymamámmal fészket rakni. Először a békásmegyeri oldalon laktak albérletben, később – az első lányuk megszületését követően – önálló lakáslehetőség után néztek. Ezt a telket vásárolták meg, az itt lévő három kisebb vályogházat lebontották, helyettük épült a jelenleg is meglévő két épület. Az utca felőli épületet nagyapám (aki műszaki rajzoló volt, de később építésztechnikusi oklevelet is szerzett) lakás céljára tervezte, a hátsót mosókonyhának, a kettő közé pedig átriumos folyosót álmodott.  A házat eleve üzlethelyiséggel együtt tervezte, mert – korábbi dohánygyári alkalmazottként – sikerült trafikengedélyt kapnia. A házon belül ajtó is volt a lakás és az üzlethelyiség között, de ez ma már nem létezik. Bloch Hugó amatőr fotográfus is volt, üveglemezekre dolgozott, érdeklődött a kor technikája iránt. Nagy gyerekbolond volt, négy gyermeket neveltek ebben (Budai út 13.) az elég kis házban. – mesélte még 2018-ban Békés György, Bloch Hugo unokája.  Zsidó nagyapámat 1939-ben – közvetlenül a háború kitörése előtt – szívroham vitte el.

Az első fotópár lakhelyét és trafikját mutatja, mely utóbbi ma már Ékszerész üzlet.

A Budai úton tovább haladva találjuk a Szerb keresztet és a sarkon ma már egy élelmiszerüzletet.

A pár lépéssel arrébb készült fotón pedig az akkor még Községháza épülete látható.

A következő képeken a Kalász Sulit és közvetlenül mellette az azóta lebontott Községi Tűzoltószertárt látjuk. Úgy tűnik, több ilyen szertár is volt a Község területén. Az idősebbek úgy tudják, hogy a Budai út-Szentendrei út sarkán, most a Postával szembeni kisbolt épülete is tűzoltóraktár volt. Levéltári adatok szerint 1939-ben alakult meg a Budakalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Nemrég a város weboldalán már írtunk az I. és II. világháború hőseinek emléket állító szoborról, mely a Budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása Templom kertjében látható. A szobrot készítő művész a veszteség feletti bánatában ágyúcsőre boruló emberalakot egy budakalászi illetőségű, háborús túlélőről mintázta. Az emlékmű talapzatán a háború budakalászi hőseinek és áldozatainak nevei olvashatók. Az emlékmű – mint a fotókon látható – eredetileg a templom előkertjében állt, innen került a templom mögötti térre.

Bloch Hugó fotóarchívumát a Ferenczy Múzeumban őrzik Szentendrén. A fotók 2009-ben Budakalászon is megcsodálhatók voltak, a Faluházban szerveztek kiállítást Bloch Hugo értékes hagyatékából.

A Budakalászi Hírmondó hamarosan megjelenő, márciusi számában tovább folytatjuk a nosztalgiázást. Megnézhetik, milyen volt a 30-as években a Budakalász HÉV állomás, milyen volt akkor egy szerelvény, de láthatják többek között azt is, hogy nézett ki a Budai út egy része, amikor még síkság volt alatta a Jókai Mór utcai házak helyén.

Köszönjük a Ferenczy Múzeum hozzájárulását az archív fotók közléséhez.

A cikket írta és az új fotókat készítette: Hollósi-Györgyei Nóra