Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

Budakalász is a tesztelt városok között

2020. május 12.

Május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozat indult a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével. A kéthetes kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A tesztelésen véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, 17 787 fő meghívásos módon vehet részt. A tesztsorozatban Budakalász is közreműködik. Amennyiben Ön is kapott szűrővizsgálatra szóló meghívást, kérjük, mindenképpen jelenjen meg a  szűrésen!

Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton” – jelentette be május 12-én Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora. Hangsúlyozta, hogy az eddigi eredmények részeredmények. Merkely Béla ismertette: e részeredmény alapján a reprezentatív minta alapját képező 14 éven felüli lakosságból 243 és 7230 között van a fertőzöttek száma.

A Semmelweis Egyetem szakemberei a fővárosban és az ország 6 megyéjének mintegy 160 településén, közel 7000 ember szűrését végzik el. A Pest megyei szűrési helyszínekről és időpontokról ezen táblázatban található információ. Fontos, hogy minden önkéntes résztvevőnek csak egy alkalommal kell eljönnie a szűrésre. Amennyiben a résztvevők saját településükön nem tudnak részt venni, Pest megye egyéb, a fenti táblázatban szereplő településein is szeretettel várják az önkéntes (meghívóval rendelkező) lakosokat. Budapesten május 13-ig, 07.00 – 19.00 óra között is lehetőség van a részvételre az alábbi három helyszínen:

  • Városmajori Klinikai Tömb: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
  • Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika: 1083 Budapest, Szigony utca 36.
  • Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika: 1085 Budapest, Mária utca 41.

 További kérdés esetén a 06 80 808 200 -as telefonszám ingyenesen hívható.

Minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben! Minden, szűrésen részt vevő 500-1000 honfitársát képviseli.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről. A reprezentatív minta lehetőséget nyújt arra, hogy a kutatás eredményeit korcsoportos bontásban is vizsgálják. 

Az Önkormányzat továbbra sem kap hivatalos értesítést azon esetekben, mikor budakalászi lakost koronavírus fertőzéssel regisztráltak, reméljük, hogy a fenti tesztelés eredményeit közlik majd és így mindenki számára tudható lesz, hogy a budakalásziakon végzett tesztek milyen arányban mutatták ki a fertőzést.Budakalász is a koronavírusra tesztelt városok között.

A közreadott lakossági tájékoztató itt olvasható.