Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Budakalász közel 394 millió forint pályázati forrást nyert a Faluház és a Telepi Óvoda korszerűsítésére

2022. március 25.

A beruházással megújulhatnak a Telepi Óvoda belső terei, és az épület a mozgáskorlátozottak számára akadálymentessé válik. Az új bútorok és eszközök révén megújul a nevelési környezet és a gyermekek tehetséggondozására is több lehetőség nyílik majd. A Faluház udvarán professzionális fedett nagyszínpad, kiszolgáló helyiségek és az épület stílusához illeszkedő pergolasor is épül a megújuló udvarban, szebb és nagyobb lesz a kert is.

 A kétszintes Telepi Óvoda 6 csoportos óvodaként épült 1976-ban. A nyolcvanas évek végétől 7 csoporttal, 2008-tól pedig 8 nagy létszámú csoporttal működik. Az épület folyamatos karbantartást igényel. Szükség van az épület belső felújításra, hogy a budakalászi gyermekek színvonalas óvodai nevelésben részesüljenek.

Akadálymentessé is válik az épület, az új bútorok és eszközök révén pedig javulni fog az óvodai nevelési környezet minősége. A gyermekek tehetséggondozására is több lehetőség nyílik majd. Az óvoda udvara is megújul, új játszóudvar épül. A fejlesztésekre 94 765 552 forintot nyert el Budakalász.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár jelentős múlttal, virágzó jelennel és ambiciózus jövőképpel rendelkező intézmény. Budakalász meghatározó közművelődési és kulturális színtere. A Faluház telkét a volt szövőgyár épületei, részben működő, részben felhagyott ipari ingatlanok veszik körbe. A ház mögötti mintegy 2000 négyzetméteres területen áll a Zeneiskola. A leromlott állapotú kerítéssel kerített, töredezett aszfalttal borított, gyengén kivilágított területen műanyag sátor és a kemence jelzi, hogy itt tavasztól őszig nagy élet van: koncertek, színházi előadások, szabadtéri foglalkozások, heti piacok, vásárok és más rendezvények keltik életre a teret.

Csütörtökönként továbbra is várja a kalásziakat a Mentáskert a Faluház udvarán

Budakalász vezetése a terület északnyugati oldalán a dinamikusan növekvő helyi közösségi igényekhez méltó környezetet szeretne létrehozni. A nyertes pályázat nyomán megépülhet a fedett szabadtéri színpad. Mögötte lesz raktár és öltöző. Ha egy piaci napon elered az eső, legyen hova behúzódni; ha pedig nagyon éget a nyári nap, legyen árnyékos menedék is. A professzionális technikájú nagyszínpad színházi előadások és egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. Igazi közösségi tér valósulhat meg, ahol koncertek, fesztiválok, a városi termelői piac, a nyári gyermektáborok és különféle művészeti és kézműves foglalkozások kaphatnak helyet. A kertbe a Zeneiskolába érkezők és könyvtár vendégei is örömmel fognak kiülni. A zöldfelület növelésével, fák telepítésével és árnyékos kertrészek kialakításával a környék mikroklímája is javulhat. A sikeres pályázat után az Önkormányzatnak erre 298 660 354 forint áll majd rendelkezésére.