Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Budakalász megőrzi kisvárosi arculatát

2017. október 18.

Mozgalmasan telt a szeptember a városban. A számos rendezvény mellett fontos kérdésekben született döntés és több beruházás is elindult. A fejlesztések kapcsán azt is megtudhattuk, hogy Budakalász kisvárosi jellegét is szeretné megtartani.

A legutóbbi Képviselő-testületi ülésen határozat született arról, hogy Budakalász egymillió forinttal támogatja erdélyi testvpolgármesterérvárosát, Lövétét.

Tavaly év végén jártam legutóbb Lövétén és megismerkedtem a székelyföldi község új polgármesterével, Mihály Dénessel. Ekkor beszéltünk a településeink között fennálló jó kapcsolatról és ennek fejlesztési lehetőségeiről. Ennek keretében ajánlottam fel a faluban élők életkörülményeinek javítására és a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztésére egymillió forintot. Az összeg felhasználását a polgármester úrra bíztam, hiszen mi innen nem ismerjük az ottani prioritásokat. A község polgármestere augusztusban keresett meg bennünket levelében és a Kirulysarki Iskolatábor felújítására és bővítésére kérte támogatásunkat. Úgy gondolom, hogy a táborhely felújítása és az ott induló programok mindkét település hasznára válnának, a testvértelepülési, baráti kapcsolatok további erősödését eredményezik.

A városvezetés a közelmúltban látogatást tett Budakalász új plébánosánál, Kelemen László atyánál. Miért tartja fontosnak a kapcsolatfelvételt?

A budakalászi egyházakkal mindig is jó kapcsolatot ápolt Önkormányzatunk. Fontosnak tartom ezért, hogy hivatalosan személyesen is megismerjük az egyházközségek vezetőit. Józsi atya távozását követően Kelemen László atyát helyezte a bíboros atya Budakalászra, aki a Szentendrei plébániáról érkezett hozzánk. A napokban az alpolgármesterekkel felkerestük őt, hogy bemutatkozzunk egymásnak. A látogatáson beszélgettünk a városról, Budakalász összetartó katolikus közösségéről és személyes témákról is. Elmondtuk, hogy a korábbi éveknek megfelelően ezentúl is támogatja az Önkormányzat az egyházközség működését.

Két nagy beruházás is indul az év második felében a városban. A Budai út rekonstrukciójáról egy testületi döntés kapcsán előző számunkban már bővebben beszéltünk. A másik nagy projekt a Klenity városrész fejlesztése. Miért fontos ez a beruházás?

A Klenity városrészben induló útépítésekkel szeretnénk egyrészt a benépesült városrészt fejleszteni az utak megépítésével, valamint a Téglási András utcában a vízelvezető és a járda kialakításával. Évekkel ezelőtt megfogalmazott másik célunk pedig az, hogy a József Attila utca és a körforgalom közlekedését tehermentesítsük. A Téglási András utca ugyanis alternatív lehetőséget ad majd a csomópont kikerülésére. Az autók könnyebben és gyorsabban érik majd el céljukat és a levegőt is kevésbé szennyezik, mivel nem állnak járó motorral kipufogógázt eregetve a dugóban. A Szentendrei utca és a Téglási András utca találkozásához egy nyomógombos lámpás gyalogátkelőt is terveztettünk. A zebra létesítését mindenképpen fontosnak tartottuk, hiszen a városrészből sokan közlekednek Szentistvántelepen található intézményekbe, bölcsődébe, óvodába, iskolába. Az építés költségeit azonban a Közút nem vállalta, így azt a város fizeti ki. A városrész csatornázatlan és vízvezetékkel nem rendelkező utcáiban pedig az útburkolat megépítése előtt a közműveket is kiépítik. Az idei fejlesztéseket jövőre a jelenleg zúzottköves felületű Kispap utcában folytatjuk. A városrészben zajló beruházás összértéke mintegy 130 millió forintot tesz ki.

Ha már a beépülő Klenity városrésznél tartunk, vannak, akik a város túlnépesedével riogatnak. Mi erről a véleménye?

Budakalász népessége az elmúlt mintegy 20 év óta folyamatosan növekszik. Jelenleg azonban 12.000 lakóval még mindig kisvárosnak számítunk és racionálisan tekintve a város méreteire, fizikai korlátaira valamint az önkormányzat szándékainkra megnyugtathatom az aggódókat, hogy kisváros is maradunk. Az ingatlanforgalmat tekintve fontos elmondani, hogy a betelepülők jellemzően nem az Önkormányzattól, hanem magántulajdonostól vásárolnak eladó ingatlant. A város évente általában 4-5 új telket értékesít. Önkormányzatunk az elmúlt hét évben összesen két alkalommal végzett blokkos területértékesítést: a Klenity városrészben, ahol 13 telket értékesített az önkormányzat, illetve a Kálvária utcában, ahol 30 telken épül lakóház. Fontos kiemelnem, hogy a kisvárosi jelleg megőrzését az egész városra vonatkozóan mindig elsődlegesen fontosnak tartottuk. Ezt a területek értékesítése során a szerződésekben minden alkalommal kikötöttük, ezért nem is épül a városban többszintes, a panelekhez hasonló megjelenésű lakópark. Az Erdőhát és a Klisovác utca által határolt háromszögben elhelyezkedő Prekobrdo belterületbe vonása sem újkeletű esemény. Ez a terület immár 25 éve kapott lakóházas besorolást. Az építkezések és az ingatlanok forgalma azonban csak az elmúlt években, a családi otthonteremtési kedvezmény hatására indult el. Vannak, akik azt gondolják, hogy több embert nem szabad beengedni a városba és ki kell tennünk a megtelt táblát. Ez egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt nézzünk csak magunkba. Ki, mikor költözött a városba? Nagyrészt mind betelepülők vagyunk, a lakosságnak elenyésző része mondhatja azt, hogy már felmenői is itt születtek és Budakalászon élték az életüket. Ugyanakkor gondoljunk abba is bele, hogy ki miért költözött ide? Az emberek azért választják otthonuknak városunkat, mert kedvező a fekvése, jók a földrajzi adottságai – van hegyünk, völgyünk, folyónk, tavunk, szigetünk – jó az elérhetősége, a közbiztonsága, a közösségi élete, magas az életminősége és lendületes a fejlődése. Ha nem ilyen lenne, mostani lakói sem élnének itt szívesen. Az elnéptelenedő települések kiürülésének is megvan az oka, amit mi valószínűleg nem szeretnénk átélni. Látható tehát, hogy a települések összetétele, lakossága nem állandó, hanem a körülményektől függően folyamatosan változik. A városvezetés feladata, hogy a változó lakosság számára megteremtse a megfelelő feltételeket, az infrastruktúrát. Vannak olyan városok, ahol ez nem sikerült. Úgy gondolom azonban, hogy Budakalászon ebben is jó úton járunk, hiszen új egészségház, óvoda, bölcsőde, iskola is létesült vagy hamarosan épül a városban. A közlekedés – ami jelenleg talán a legnehezebb kérdés –megoldásán is nagy erőkkel dolgozunk. Emellett a sportolási, szórakozási, kulturális lehetőségek is adottak. Persze mindig van mit tenni, és van hová fejlődni, de azt gondolom, hogy összességében jó itt élni.