Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Budakalász régészeti kincsei a jégkorszaktól

2022. november 10.

Budakalászon nincs múzeum, általános helytörténeti gyűjtemény, de vannak fantasztikus történeti emlékek, évezredes tárgyak, leletek. Mindezek bemutatására egy digitális tárlat készül. Az eddig elvégzett munkáról számolt be dr. Ottományi Katalin, régész, a kezdeményezés szakmai partnere. Czinke Zsuzsanna képviselő, a kezdeményezés ötletadója és Nagel István alpolgármester az előadás után jelezték: a munka folytatódik, a városvezetés a nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartja az értékmentést. 

Budakalászon és a Dolina völgyben 27 régészeti lelőhelyet találunk, 15 lelőhelyen régészeti feltárás is folyt, a lelőhelyek kisebb részét csatornázási munkálatokkor, építkezéskor előkerült egy egy lelet megtalálása jelenti. Elkészült egy térkép, amin a jelenlegi utcahálózatra vetítve mutatja be, hogy kik éltek itt előttünk a rézkorban, bronz korban, római korban.

A jégkorszak legutolsó és leghidegebb periódusának, a gravetti kultúrának leletanyagát a Pilis és Gerecse hegység barlangjaiban tárták fel. Városunk melletti hegy, a Kevély oldalában található Zöld-barlangban kerültek elő ilyen korú leletek. 17.000-14.400 évvel ezelőtt  éltek itt emberek, a jégkorszak végét jelentő felmelegedést megelőző hideg fázis idején. A barlangban talált leletekből arra következtetnek a régészek, hogy időszakosan tartózkodtak a barlangban és legnagyobb részt rénszarvasokra vadásztak.

Időszámításunk elött 5000-4500 évvel a Damjanich utca déli oldalán lévő domboldalon egy nagyobb település nyomai kerültek elő, de a patakok mentén vagy a Duna-parton is az írás elterjedése előtt élő emberek házainak nyomaira bukkantak. Budakalász története tehát bőven túlnyúlik azon a történeti léptéken, amin általában gondolkozni szoktunk.

Az előadás teljes anyaga ITT olvasható.

A budakalászi korabronzkori temető régészeti feltárása