22 °C

Budakalász

2019. április 21. vasárnap , Konrád napja

Hírek

 

Budakalász ritka régészeti kincsei – Hunkor

2019. március 02.

szakértőnk: dr. Ottományi Katalin, Phd.régész

Városunk értékes leletekben gazdag, ezért sorozatunkban az eddig fellelt, helyi régészeti emlékeket mutatjuk be. Elérkeztünk a sorozat utolsó részéhez, a hunkor bemutatása következik.

A valódi hunkorszakhoz, tehát a 430 utáni Attila korhoz tartozó temetkezések kerültek elő az M0-ás útgyűrű építésekor. A bronzkori temetőároktól nyugatra, kb. másfél méter mélyen, a sóderben öt hunkori csontvázas sírt találtunk 2005 nyarán. Családi temetkezés lehetett: egy férfi, egy nő s három kislány sír, É–D irányítással. A nyújtott helyzetben eltemetett halottak fejéhez étel–ital mellékletet helyeztek, kerámia vagy üvegedényekben. A férfi derekán vastőrt, vascsattal összefogott övén tarsolyt hordott, melyet kis kerek bronzcsat zárt be, benne kovakövek és vasszerszám. A nő és az egyik kislány hajában félköríves fogójú csontfésűt viselt. Mind a három kislánysírban volt nyaklánc, az egyiken borostyángyöngy, bronzcsüngő s átfúrt római pénzek.

Ugyanitt polyeder végződésű, bronz fülbevalópár is előkerült. A kis, kerek hunkori ezüst- s bronzcsatok arra utalnak, hogy nemcsak a férfiak, de a nők és gyerekek is viseltek övet s valószínűleg övükön tarsolyt. Fibulát (ruhakapcsoló tűt) egyik nem képviselői sem hordtak. Az 5. század középső harmadára keltezhetjük őket. A hunok által kimozdított, vagy hun uralom alatt élő valamely germán népcsoporthoz köthetők (miután a fésű viselet a hunokra nem jellemző).