Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. október 03. kedd | Helga napja

Hírek

 

Budakalász törvénymódosítást kezdeményezett

2023. május 11.

Budakalászon korábban nem volt idegenforgalmi adó (ifa), mert településünkön viszonylag ritka a szállóvendég. Az elmúlt években azonban jelentősen megnőtt a turisztikai—, rekreációs céllal Budakalászra látogató egynapos turisták száma, jellemzően a Lupa-tó és az Omszk-tó környékén. Ezért döntött tavaly november végén a városvezetés egy új, belépőjegyenként 200 forintos települési adó bevezetéséről, amely a helyi lakosokat nem érintette volna.

A városvezetés részben ezzel kívánta megteremteni a megnőtt környezetterhelésből fakadó többletfeladatok anyagi forrását, illetve cél volt a budakalászi tavak és a Duna-part környékének fejlesztése is.  A rendelkezés az idei turisztikai szezontól lépett volna életbe.

Az eredeti elképzelés szerint az idegenforgalmi adó mintájára szedtük volna be az új adót, azaz a belépőjegyet árusító vállalkozásokat bíztuk volna meg vele, pont úgy, ahogy az ifánál a szállásadók feladata az adóbeszedés.

Hogy biztosra menjen a városvezetés, még tavaly szeptemberben előzetes normakontrollt kértünk a Pénzügyminisztériumtól, akik az ismételt megkeresésre januárban a megyei kormányhivatal illetékességét jelezték.

A Polgármesteri Hivatal ezután fordult a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, akik törvényességi felhívásukban jelezték: bár maga az új helyi adó rendben van, az adóbeszedés módját azonban az önkormányzat rendeleti úton nem szabályozhatja, arra csak törvény adhat felhatalmazást. Kérték, hogy ne léptessék hatályba a rendeletet, a Képviselő-testület ennek nyomán ezt hatályon kívül helyezte.

Mindenki tudja, hogy az elmúlt években milyen jelentős mértékben romlott a helyi önkormányzatok pénzügyi önállósága. A sok esetben nominálisan is csökkenő bevételek és a megnőtt központi elvonások mellett az önkormányzati kiadásokat jelentősen növelte a magas infláció és a drasztikusan emelkedő energiaköltségek. Mindezek ellensúlyozása érdekében az önkormányzatok a Kormány részéről is ösztönzést kaptak az adóbevételeik növelésére; a budakalászi városvezetés ezért sem mondott le a belépőjegyadó bevezetéséről. A Képviselő-testület április végi ülésén határozott arról, hogy a települési adó beszedési módjának megváltoztatásához jogszabályváltoztatást kezdeményez.

Dr. Göbl Richárd polgármester ma a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkárához fordult a szükséges jogszabálymódosítás érdekében. A kezdeményezés eljutott dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőhöz, de a városvezetés a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége támogatását is kérte.

Az elmúlt hónapokban sok önkormányzattól, még a Balaton-felvidékről is megkeresték a budakalászi városvezetést azzal, hogy náluk szintén elhanyagolható a szállásfoglalás, de jelentős az egynapos turizmus. Ezek a települések is üdvözölnék, ha Budakalász sikerrel járna, és egy törvénymódosítás révén lehetőség lenne a szabadiős szolgáltatókon keresztül a helyi adót az egynapos turistáktól is beszedni, részben a költségvetési megszorítások (gépjárműadó központi elvonása, szolidaritási adókötelezettség), részben a növekvő költségek ellentételezésére, vagy éppen fejlesztésre, ahogy Budakalász is tervezi.

Fotók: Hartl-Nagy Tamás