8 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Budakalászé az ország egyik első Energiahatékony Önkormányzata

2019. március 07.

Rogán László polgármester tegnap, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapon az Országházban vette át azt a díjat, amellyel Budakalász város vezetésének energiamegtakarítások terén elért eredményeit jutalmazták. A megtisztelő címre a Virtuális Erőmű Program keretein belül idén először lehetett pályázni. Az elbírálás az elért energiamegtakarítások mérhető eredményei alapján történt, amelyeket a közintézményekben végzett beruházások segítségével ért el az Önkormányzat.  A városvezetés régóta törekszik a környezettudatos megoldások alkalmazására, a lehető legnagyobb költséghatékonyság mellett. Az energiahatékonyság hosszútávon kifizetődő cél, környezetünk védelme szempontjából is megkerülhetetlen tényező.

A Virtuális Erőmű Programot az Európai Bizottság a három legjobb uniós energiahatékonysági program egyikének választotta. Fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott. Működtetője a hazai környezetvédelmi szakpolitika egyik meghatározó szereplője, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. A cég számos minisztériummal és más állami intézménnyel együttműködésben végzi tevékenységét. Ennek egyik részeként fenntarthatósági pályázatokat ír ki különböző intézmények, iskolák, vállalatok, és már önkormányzatok részére is. 

A Virtuális Erőmű Program X. jubileumi díjadóján Áder János kiemelte az energiafelhasználás csökkentésének fontosságát, az ennek érdekében történő épületkorszerűsítések jelentőségét – hiszen a klímaváltozás, klímaválság életünk mindennapi részévé vált. Hangsúlyozta, hogy mára már megkerülhetetlen feladat az energiahatékonyság-javítás, a környezetbarát közlekedési formák, valamint a megújuló energiaforrások és nukleáris energia alkalmazása.

Budakalász városa is indult a „Energiahatékony Önkormányzat 2019” címért, amelyet az ismertetett, igazolható eredményeknek köszönhetően el is nyert. A pályázaton már megvalósult energetikai beruházásokkal lehetett indulni, a pályázati anyag egyik fő eleme a kimutatható energiamegtakarítások ismertetése volt.

Lássuk a fejlesztéseket, amelyeknek a pályázat sikerét köszönhetjük.

Városi rezsicsökkentések, a számok magukért beszélnek

Mezősi Balázs, a program vezetője találóan fogalmazta meg, hogy „a legzöldebb energia az, amit nem használunk fel, de még meg sem termelünk” – egyben ez a Virtuális Erőmű Program lényege is. Egy város üzemeltetéséhez, az épületek fűtéséhez és világításához elengedhetetlen azonban az energiafelhasználás. A települési önkormányzatok sokat tehetnek viszont a fogyasztás visszaszorításáért – tette és teszi ezt Budakalász város vezetése is. Rogán László polgármester az ünnepélyes gálát követően kiemelte, hogy a több, mint négy éve tartó munkát ismerték el most az Energiahatékony Önkormányzat díjjal is.