Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

Budakalászi családok jelentkezését várjuk! – Adáról és Lövétéről érkeznek fiatalok

2021. augusztus 23.

Szeptember 9. és 14. között a délvidéki Adáról és az erdélyi Lövétéről közel harminc fiatal érkezik hozzánk.  A személyes kapcsolatok elmélyítése érdekében a 13 és 18 év közötti fiatal vendégeinket és kísérőiket budakalászi családoknál szeretnénk elhelyezni, ezért a kommunikacio@budakalasz.hu címen várjuk azok jelentkezését, akik öt éjszakára szívesen fogadnának vendégeket.

A fiatalok találkoznak majd a budakalászi cserkészekkel. A budakalászi és dunakanyari programok mellett pedig részt vesznek majd a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményein is. Meghívásukkal a városvezetés új tartalmat és lendületet kíván adni a testvérvárosi kapcsolatoknak is. Júliusban dr. Göbl Richárd polgármester Erdélyben találkozott Mihály Dénessel, Lövéte polgármesterével, hogy személyesen adja át a meghívást az ottani fiataloknak.

Testvérvárosi kapcsolatok a hatvanas évektől napjainkig

A hatvanas évek végétől hazai testvérvárosi kapcsolatok leginkább az akkori szocialista országok városaival születtek. Az ilyen elvtársias jellegű viszonyok eredményezték Budakalászon például a szibériai iparvárosról elnevezett, de a mássalhangzótorlódások miatt nekünk nehezen kimondható Omszk-tó, Omszk-park elnevezéseket. A rendszerváltás időszakában aztán már nemcsak az ország nyitott a nyugat felé, hanem a városok, községek is új kötelékeket alakíthattak ki.
1989-ben az Európai Bizottság is meghirdette az unió testvérvárosi programját (town twinning) azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését, új kapcsolatok kialakítását, illetve azért, hogy a városok, települések polgárai közvetlenül is bekapcsolódhassanak az európai integrációba.

Az elmúlt évtizedekben Budakalász három európai településsel létesített testvérvárosi kapcsolatot: Németországban Kahl am Main városával, a nemzeti összetartozás jeleként pedig Erdélyben Lövétével, valamint a Délvidéken Adával. A városok közös kulturális és sportrendezvényeket szerveztek, diákcsoportok csereutazásokon vettek részt. Délvidéken az etnikai és az országhatárok már lassan összeérnek, Erdélyben is egyre kevesebb magyar szót hallani. Ezért is volt fontos és szimbolikus jelentőségű, hogy a Budakalász a délvidéki Ada és a székelyföldi Lövéte településekkel is testvérvárosi kapcsolatot kötött. Az együttműködés azonban a Covid-járvány és az utazási korlátozások miatt az elmúlt évben sajnos szünetelt. A járványhelyzet javulásával azonban szeretnénk új tartalmat és lendületet adni a kapcsolatoknak.

Fotó: Budakalász Város Önkormányzata