Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2022. november 29. kedd | Taksony napja

Hírek

 

Budakalászi gyermekorvosok: nem kell orvosi igazolás az otthonmaradáshoz

2021. április 21.

„Ha tavaly tavasszal bezárták az iskolákat 200-as új eset számnál és maximum 20-as halálozási számnál, akkor nem értem miért kellene most nyitni az Iskolákat 6000-es új esetszámnál és 300-as új halálozási számnál” – állítja Dr. Dalloul Hicham budakalászi gyermekorvos. „Iskolakezdés hétfőn: Menni vagy nem menni?” című cikkünkben körüljártunk az április 19-i újranyitás dilemmáit, majd bemutattuk a Szentistvántelepi Általános Iskola álláspontját ebben a kérdésben. Sorozatunk harmadik részében a budakalászi házi gyermekorvosok – Dr. Dalloul Hicham és Dr. Tordas Dániel – az óvodák illetve általános iskolák alsó tagozatainak újranyitásával kapcsolatos álláspontját ismertetjük.

Budakalász két házi gyermekorvosa Dr. Dalloul Hicham és Dr. Tordas Dániel áprilisi facebook bejegyzésükben – az április 19.-i elsősorban iskolák újranyitásával kapcsolatosan – az őket megkereső szülőket tájékoztatták:

„Sorra érkeznek az orvosi igazoláskérések, az egyébként egészséges gyermekek részére, hiszen sokan – a jelen helyzetben érthető okokból – nem szeretnék közösségbe engedni a gyerekeket még. A háziorvos iskolai hiányzást csak betegség okán igazolhat törvényesen. Ettől függetlenül természetesen, ha egy család ilyen döntést hoz, azt teljes mellszélességgel támogatom.
Igazolást ugyanakkor kiadni nem tudunk. De szerencsére nincs is rá szükség.

Nem kell kiadni ilyen igazolást!

Ezt Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is megerősítette egy Hír Tv-beli nyilatkozatában. Valamint a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet 51§ 2 (c) pontja is lehetőséget ad járványtól függetlenül is, amely értelmében a hiányzás igazoltnak tekinthető, ha alapos indoka volt. Ennek alapján, a szülők kérvényezhetik az intézményvezetőtől, aki engedélyezni fogja és igazoltnak tekinti a hiányzást!”

A budakalászi házi gyermekorvosokat megkérdeztük, mi a véleményük az óvodák illetve általános iskolák alsó tagozatának április 19-i újranyitásával kapcsolatosan.

„A jelenlegi járványügyi adatok mellett orvosként, szülőként még nem támogatnám az alsó tagozat, és az óvodák-bölcsődék újranyitását. Fontosnak tartom megjegyezni azonban azt, hogy akkor van értelme ennek, ha közben a gyerekek sportegyesületi közösségekbe sem járnak. Illetve máshol is kerülik a közösségi eseményeket. Látom azt is azonban, hogy ez milyen terhelést jelent mind pszichésen, mind anyagilag a családoknak, de főleg a gyerekek sínylik meg nagyon. Erre fel kell készülni. Családi események (pl.: kirándulás, közös beszélgetések, közös társasjátékozás a családtagokkal), vizuális kapcsolattartás (videóhívások, alkalmazások használata) során meg kell próbálni csökkenteni ezt a frusztrációt. Pontosan azért lenne fontos a szabályok betartása, hogy ennek mielőbb vége lehessen. De ha tavaly tavasszal bezárták az iskolákat 200-as új eset számnál és maximum 20-as halálozási számnál, akkor nem értem miért kellene most nyitni az Iskolákat 6000-es új esetszámnál és 300-as új halálozási számnál. Az én iskolás, és óvodáskorú gyermekem is nehezen bírja már, de megbeszéltük velük, és ők még egy-kettő hétig biztosan nem mennek közösségbe. Szerencsére a legtöbb családban a nagyszülők – akik már be vannak oltva – tudnak segíteni a gyerekek vigyázásánál. Kiemelten fontos az oltásra történő regisztráció, már csak ezért is” – nyilatkozta a Budakalász.hu-nak Dr. Dalloul Hicham.

Borítókép, fotók: Dr. Dalloul Hicham és Dr. Tordas Dániel facebook oldala

Iskolakezdés hétfőn: menni vagy nem menni?