Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Budakalászon fontos az idős korosztály: bővül, szépül az Idősek Klubja

2019. április 11.

Az Idősek Klubja nagykorúvá vált: 18 éve szolgálja a szépkorúakat, segíti mindennapjaikat itt, Budakalászon. A szervezet a szociális feladatok teljesítése mellett valódi közösségformáló erővel bír az idősebb városlakók körében. Az intézményt és az ottani tevékenységet teljes mértékben az Önkormányzat finanszírozza. A Klub és az Önkormányzat célja az, hogy a megfelelő körülmények megteremtésével minél többen élhessenek korukhoz méltó, kiegyensúlyozott, derűs életet. A nappali intézmény épülete hamarosan több, mint 21 millió forintból bővül ki és újul meg. Rogán László polgármester az átépítéssel kapcsolatban kiemelte: ”Tovább dolgozunk a családok érdekében, hiszen Budakalász a családok városa, egy erős, tevékeny közösség otthona. Célunk, hogy az idősek nemcsak a családi, de a városi élet aktív részesei legyenek. Az Idősklub épületének felújítása, kibővítése éppen ezért is vált szükségessé, hogy mindehhez megfelelő helyszínt és közösségi teret biztosíthassunk.”

Az Idősek Klubja a Táncsics Mihály utca 19. szám alatt található. Az intézmény hármas feladatkört lát el: gondoskodik a klubtagok nappali ellátásáról, valamint házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosít. Az ott zajló, jó hangulatú munkáról az Idősek klubjának vezetőjétől, Zelizi Erikától értesülhettünk.

Az intézmény mint klub, közösségi találkozóhely és ellátást biztosító szervezet is igen népszerű az idősebb korosztály körében. Éppen ezért volt szükség a nappali ellátást biztosító épület bővítésére. Az önkormányzat több, mint 21 millió forintot különített el idei költségvetésében arra, hogy méltó körülményeket biztosíthasson az ott tartózkodók és dolgozók számára. A Klubhoz tartozik egy kisebb épület, amely korábban a Családsegítő Központnak adott helyet. Természetesen a Családsegítő Központ is megmarad, amely ez év eleje óta a Budai út 31. szám alatt üzemel.

Az átalakítás után ebben a kisebb létesítményben kap helyet az idősek étkezését szolgáló helyiség, amelyben már több személy, akár harminc fő is kényelmesen helyet tud foglalni az asztaloknál. Ide költözik át a melegítő- és tálalókonyha is. Az elvitelre megrendelt ebéd menüket itt lehet átvenni, de emellett megmarad az ebéd házhozszállítási lehetőség is.

A változásokban a legfontosabb, hogy a főépület mentesül eddigi multifunkcionális jellegtől, így egész területe a kényelmes nappali pihenést, vagy éppen közös szórakozást szolgálhatja majd. A régi konyha helyén és a kiszolgálóterületen pihenő- és tárolószobák kapnak helyet. A felújítás során nyílászárókat is cserélnek majd, a jelenlegi döngölt föld aljzatot pedig szigetelt beton váltja fel. A falak kívül-belül megújulnak, a konyha és az étkezőhelyiségek hidegburkolatot kapnak. A szakemberek korszerű világítást is kiépítenek.

A munkálatoknak köszönhetően a rendelkezésre álló tér nagyobb lesz, kényelmesebben használható és a kapacitás is növekedni fog: az intézmény még több időskorú klubtagot, vendéget tud fogadni. A felújítás április 10-én kezdődött és várhatóan nyár végéig fejeződik be. Reméljük, az időskorúak nagy örömére szolgál majd a megújult, tágas épület. Természetesen az elkészült munkákról, az új látványról is beszámolunk majd.