Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 24. szerda | Kincső, Kinga napja

Hírek

 

Budakalászon jövőre sem emelkednek a lakossági adóterhek

2022. december 01.

Bár csökkenő adóbevételek és magas infláció mellett kell a drasztikus rezsikiadásokat finanszírozni, Budakalászon jövőre sem lesz lakossági adóemelés. A kommunális adó mértéke változatlan marad. A motorcsónakok adókedvezménye megszűnik, és idegenforgalmi területen bevezetésre kerül egy új adó – döntött tegnap a Képviselő-testület.  A városvezetés céljai és eszközei változatlanok: tervezhető jövő és takarékos gazdálkodás.

Csökkenő adóbevételek és magas infláció mellett kell a drasztikusan növekvő rezsikiadásokat finanszírozni, miután a nyári kormánydöntést követően Budakalász is csak jóval drágábban tud földgázt és a villamos energiát vásárolni. Több település intézménybezárásokkal és/vagy a lakossági adóterhek növelésével próbál úrrá lenni a helyzeten. Budakalász nem tervez intézménybezárást, és jövőre sem lesz lakossági helyi adóemelés. A kommunális adó mértéke változatlan marad.

A vállalkozások szűk körét érintő építményadó és telekadó azonban emelkedik, de azok mértéke a környező települések adószintjét éri csak utol. A motorcsónakok után fizetendő adó technikai kedvezménye megszűnik, miután a többi helyi adónemben sem alkalmazunk olyan kedvezményt, amelyet csupán azért kap valaki, mert egy összegben teljesíti a kötelezettségét. Egyetlen új adófajta kerül bevezetésre, amely szintén a romló gazdasági körülményeket hivatott ellensúlyozni. Budakalászon korábban nem volt idegenforgalmi adó, a szálláshelyek kis száma ezt nem is indokolta. Az elmúlt években azonban jelentősen megnövekedett a tavakhoz látogató „egynapos” turisták száma, az idegenforgalmi adófizetési kötelezettség őket érinti (a strandon belépőjegyet váltó budakalásziak mentességet élveznek). A városvezetés céljai és eszközei változatlanok: tervezhető jövő és takarékos gazdálkodás.

budakalaszon-nem-emelkednek-a-lakossagi-adoterhek

forrás: unsplash.com