8 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

Bűnmegelőzési felhívás – A trükkös bűncselekmények megelőzése érdekében

2019. március 05.

A Szentendrei Rendőrkapitányság a gyakran előforduló csalási esetek jellemzőire hívja fel ismét a figyelmet.

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban előfordultak olyan feljelentések, miszerint ismeretlenek az időskorúak lakóhelyén, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás…stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A hasonló esetek megelőzése érdekében, a Szentendrei Rendőrkapitányság néhány jó tanácsot szeretne a lakosság figyelmébe ajánlani.

A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben olyan személyek keresik meg Önöket, akik valamely szolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, kérjék el a szolgálati igazolványukat. A szakembereket minden esetben arcképes igazolvánnyal látják el. Az igazolványon szereplő adatok alapján, telefonon érdeklődjenek a szolgáltatónál, hogy valóban az ő alkalmazottjuk kereste-e fel Önöket és valóban az általa hivatkozott okból.

Az „unokázós csalásról”

Szintén kedvelt bűnelkövetési forma az a csalás, amikor ismeretlenek valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kérnek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bújtatni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

A fentieket megfogadva sokat tehetnek vagyontárgyaik biztonságáért! Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnának, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Amennyiben lehetőség van rá, akkor próbáljanak meg minél több jellemző dolgot megjegyezni a tettesekről, esetleg az általuk használt járműről, amely később nagyban segítheti a nyomozást végző rendőrök munkáját.

Szentendrei Rendőrkapitányság