Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Buszjárat a régió települései között – Pilisborosjenő és Üröm is csatlakozott a kezdeményezéshez

2024. március 25.

A budakalászi városvezetés minden követ megmozgat a Budakalászt és a régió településeit kelet-nyugati irányban összekötő helyközi buszjárat beindításáért. A buszjárat Solymár–Üröm (Pilisborosjenő)–Budakalász–Újpest-városkapu útvonalon összekötné a 2-es vasútvonalat a H5 HÉV és az M3 metró kötöttpályás vonalaival. Újpest mellett Üröm és Pilisborosjenő is a kezdeményezés mellé állt, az alpolgármesterek nemrég az útvonalról egyeztettek.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester februárban az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és a Volánbusz szakembereivel tárgyalt a kezdeményezésről. „Miután sikerült elérni, hogy az illetékesek érdemben foglalkozzanak az új buszjárat beindításával, Budakalász, Pilisborosjenő és Üröm alpolgármesterei nemrég már a lehetséges konkrét útvonalról egyeztettek. 

A megbeszélések után világossá vált, hogy a buszjárat megvalósulása nem csak egy optimista, környezettudatos vízió, hanem a feltételek teljesítése után valósággá válhat. A következő lépés az érintett településeken a lakossági igények pontos felmérése, illetve a buszjárat műszaki feltételeinek meghatározása lesz a Volánbusz és a Magyar Közút illetékeseivel.

Az uniós forrásból elkészített Fenntartható Mobilitási Terve (SUMP) szakmai érvekkel alátámasztott javaslatot tesz a városunk kelet-nyugati irányú helyközi tömegközlekedésének létrehozására. A budakalásziak számára 100 éve a HÉV az egyetlen elérhető tömegközlekedési eszköz.

Városunk és a régió településeinek lakossága a sokszorosára nőtt, a brutális autóforgalmat és a vele járó környezet- és zajszennyezést kizárólag a tömegközlekedés fejlesztésével és az elkerülő utak megépítésével lehet kezelni – fogalmazott Forián-Szabó Gergely.

A buszjárat Solymár–Üröm (Pilisborosjenő)–Budakalász–Megyeri híd–IV. kerület, Újpest-városkapu útvonalon összekötné a 2-es vasútvonalat a H5 HÉV és az M3 metró kötöttpályás vonalaival, így jelentősen javítaná a gyorsvasúti megállókhoz való eljutást. Az új közösségi közlekedéssel Budakalászról az Észak-Pesten található oktatási intézmények, munkahelyek és sportolási lehetőségek sokkal rövidebb idő alatt elérhetőek lesznek. A buszjárat jelentős előrelépést jelentene a Budakalászon belüli tömegközlekedés kialakításában is.

Fotók: unsplash.com